Aubameyang och utmaningarna för Bosz

Bild från Bildbyrån

Aubameyang och utmaningarna för Bosz

En av sommarens längsta, tradigaste transfersåpor verkar till slut vara över. Det blir varken Chelsea, Milan eller Tianjin Quanjian för Pierre-Emerick Aubameyang som i stället tycks bli kvar i Borussia Dortmund. Eller är allt bara en förhandlingsstrategi? Och vad kan vi förvänta oss från Peter Bosz unga Dortmund?

- Vi ser transferfönstret som stängt för hans del. Annars skulle tiden bli för knapp för att hitta en ersättare.

Spekulationerna har pågått i månader, men kanske är transfersåpan över i och med orden som Borussia Dortmunds sportchef Michael Zorc yttrade efter 3-1-segern mot AC Milan. Pierre-Emerick Aubameyang, som vann Die Torjägerkanone i fjol, ser ut att bli kvar i Dortmund. Och frågan är om det egentligen fanns så många genuina alternativ för den vindsnabbe 28-åringen. Kinesiska Tianjin Quanjian ville ha Aubameyang, men frågan är om han själv hade något som helst intresse i en sådan flytt, och det kinesiska transferfönstret är hur som helst stängt nu. I juli har ryktena främst handlat om två klubbar: Chelsea, som i stället värvat Real Madrids Álvaro Morata, och Milan, som sägs försöka fortsätta sin vilda värvningsräd med ett gigantiskt bud på Torinos Andrea Belotti.

- Med tanke på att Aubameyang bidragit så mycket till oss de senaste åren beslutade vi oss att ge honom åtta veckor att hitta en passande lösning på marknaden och presentera ett bud som skulle tillfredsställa både vår och hans ambition. Men nu är tiden ute. Vi har en plan för nästa säsong och vi vill göra det med honom, säger Hans-Joachim Watzke, som också kritiserade Milans jakt på Aubameyang.

- Det är inte rätt att deras direktörer offentligt nämner honom som ett konkret mål. Jag tycker det är respektlöst. Men nu är vi redo att skicka en tydlig signal - Pierre kommer att stanna hos oss, fortsätter han.

Kanske är uttalandet från Zorc och Watzke bara ett förhandlingsknep från Dortmund sida för att sätta press på klubbar att betala den gigantiska summan de kräver för att skiljas från sin skyttekung. Skulle ett bud på de 100 miljoner euro dyka upp är jag tämligen övertygad om att Dortmund kommer sälja även om deras interna transferfönster för Aubameyang gått ut. Hela klubbens transferstrategi bygger på sådana försäljningar. Men för tillfället ser det ut som att Aubameyang, som inte verkar vara någon klubbs absoluta prioritet på anfallspositionen, blir kvar i Dortmund och fortsätter göra det han gör så bra - mål.

Dortmund imponerade i den första halvleken av International Champions Cup-matchen mot Milan och tyskarna dominerade stort mot ett nykomponerat Milan efter sommarens spenderartåg. Sommarens spekulationer såg inte ut att ha naggat någonting på Aubameyangs vilja att göra mål och prestera väl för Dortmund och han var livlig matchen igenom och gjorde två mål: Ett efter en fin omställning och ett på straff. Aubameyang har fortsatt att utvecklas hela tiden sedan ankomsten till Dortmund och under Thomas Tuchels ledning blev han en betydligt mer komplett anfallare. Målskörden har ökat säsong efter säsong den också och han blev Bundesligas skyttekung före Bayern Münchens Robert Lewandowski i fjol, efter att ha noterats för 31 ligamål.

Att få behålla Aubameyang är förstås en oerhört viktig pusselbit för nye managern Peter Bosz, som ska försöka göra Dortmund slagkraftigt nog för att på allvar utmana Bayern München om titeln. Fjolårssäsongen blev något av en övergångssäsong där Tuchel berövades på sina tre bästa spelare – Henrikh Mkhitaryan, Mats Hummels och Ilkay Gündogan – inför säsongen och ersatte dessa till stor del med yngre förmågor. Spelare som Julian Weigl, Ousmané Dembélé (imponerande 10 mål och 20 assist under debutssäsongen) och Christian Pulisic (som låg bakom Dortmunds alla tre mål mot Milan) gjorde starkt avtryck redan då, men har fått ytterligare ett års erfarenhet. Lägg därtill spelare som Emre Mor, Alexander Isak, Felix Passlack, som förväntas ta större och större plats.

Vad kan vi förvänta oss av Dortmund under Peter Bosz då? Precis som Tuchel är han i grunden en offensiv manager som förordar ett högt och aggressivt presspel. Tuchel spelade ofta en 3-4-2-1-uppställning under fjolåret och är en mer flexibel tränare, samtidigt som Bosz mer tillhör den klassiska Johan Cruyff-skolan. Han föredrar att ha ett stort bollinnehav och spela med en stor spelbredd, med bolltrygga försvarare som gärna bryter igenom motståndarens linjer och när Bosz fotboll fungerar är den väldigt behaglig att vila ögonen på. Hans Ajax var också oerhört aggressivt i bollåtererövringsfasen, även om hans presspelsfilosofi är en aning mer balanserad och kontrollerad än Jürgen Klopps rock and roll-gegenpressing.

Bosz lär övergå till en 4-3-3-uppställning men stilmässigt är anställningen av holländaren - som tidigare huserat i Hercules, Vitesse och Maccabi Tel Aviv innan Ajax – i samklang med den fotboll som Dortmund stått för de senaste åren. Han lägger gärna sin tillit till ungdomar och vill spela en friflödande offensiv fotboll och lyckas han få ut det mesta av den offensiva arsenalen med Aubameyang, Marco Reus, Pulisic, Mario Götze, Dembélé, Mor, Shinji Kagawa, André Schürrle och de övriga så kan det här bli riktigt bra.

Till skillnad från Tuchel så har Bosz fått en lugnare uppladdning inför säsongen. Han har endast tappat Sven Bender, vars roll minskat i takt med skadorna de senaste åren, och Matthias Ginter till Borussia Mönchengladbach, som aldrig riktigt lyckades nå den potential han värvades för, han har fått in en hel del spännande, unga nyförvärv i Mahmoud Dahoud (Borussia Mönchengladbach), Maximilian Philipp (Freiburg) och Dan-Axel Zagadou (Paris Saint-Germain), samtidigt som Ömer Toprak (Bayer Leverkusen) förstärker defensiven. Laget känns mer slagkraftigt och balanserat, och de unga talangerna som måste vara bärande spelare har fått ett år mer rutin.

Bosz kanske största utmaning blir att få spelartruppen på sin sida, vilket Tuchel aldrig riktigt lyckades med. Fjolårssäsongen var inte misslyckad, men heller inte så bra som man hade hoppats på, och det finns splittringar i gruppen. Om Bosz ska lyckas få ut det mesta av den otvivelaktigt stora kapaciteten som finns i Borussia Dortmunds trupp måste han först och främst se till att få alla spelare att dra åt samma håll.