Fotbollen har tappat ansiktet mer och mer. Storklubbar med ansiktslösa ägare står stadigt trots stormar och skandaler medans supportrar får lida och hitta egna sätt att bromsa utvecklingen. I mångas värld skulle en supporter vara den optimala majoritetsägaren för en klubb, någon som på riktigt bryr sig. Fråga är dessvärre var kan man hitta den personen? I Arsenals fall kanske man faktiskt har hittat honom, för Daniel Ek menar allvar.
Det tog inte lång tid för de engelska klubbarna att dra sig ur den europeiska superligan som många menade skulle bli slutet för fotbollen. Fansen framförde klart och tydligt sin ståndpunkt genom fysiska demonstrationer och online-protester vilket resulterade i att Superligan föll ihop likt ett korthus. Klubb efter annan hoppade av planerna och kom ut med öppna brev och ursäkter till sina supportrar för sina beslutstaganden. Man kan däremot knappast tro att dessa ursäkter kom från klubbarnas hjärta för att visa medkänsla till fansen utan snarare för att rädda sitt egna anseende i fotbollens historieböcker.
Protester, till vilken nytta?
Vilda protester har skett på flera klubbars hemmamark och har nu senast skjutit upp det heta mötet mellan Man United och Liverpool efter att supportrar stormat planen på Old Trafford. Tydliga budskap förmedlas via flaggor, bengaler, raketer och rök att man inte är nöjda med sina nuvarande ägare. Glazers-familjen i Manchester United och Stan Kroenke i Arsenal har sedan flera år tillbaka fått stor kritik för hur de hanterar ”sina” klubbar. Höjda biljettpriser, tomma troféskåp och avsaknad av stora värvningar har legat som en våt filt över dessa klubbar och den europeiska superligan var droppen som fick bägaren att rinna över. Frågan man dock kan ställa sig är ifall dessa protester gör skillnad, man kan nästan ställa sig frågan ifall dessa amerikanska ägare ens har vetskap kring det som sker. Jag hoppas det och jag tror nånstans också det men dessa tankegångar är bara ett ytterligare bevis på hur lite klubbägarna bryr sig om historia, arv och supportrar.
Kanske har dock detta aktiva beslut om att starta upp en superliga från diverse klubbägare visat sig få ett större bakslag än man tidigare trott, eller iallafall gett fansen chansen till att öppna upp till en i ägarnas ögon obehaglig debatt och motvilliga ställningstaganden. För, även fast jag själv skulle vilja att dessa klubbägare byts ut så säger min realistiska del av mig att det aldrig kommer hända. Dessa ägare tjänar trots allt kolossala mängder pengar på dessa klubbar men behöver nu på allvar möta konsekvenserna av att leda världens största klubbar.
Inte till salu
Stan och Josh Kroenke sa i sitt uttalande för några dagar sedan ”vi har inte fått något bud och kommer inte överväga något bud” efter rapporter som kom in om ett eventuellt uppköp av Arsenal. Detta uppköp ska heller inte göras av vem som helst utan ingen mindre än Daniel Ek, den svenska entreprenören och grundaren av Spotify. I en uppdatering på twitter skrev han om sitt stora intresse och kärlek för Arsenal med en twist om att han gärna skulle vilja vara involverad i ett uppköp. Detta utspel har utvecklat sig och Ek har nu uttalat sig om ett konkret och noga eftertänksamt bud på klubben för att ta över efter Kroenke. Han säger också att han är väl medveten om den tid en sådan här process kan ta och vad ett rimligt bud kan tänkas vara. Detta tänder naturligtvis något slags hopp om att det faktiskt kan dyka upp ett noga genomtänkt och rimligt bud på klubben som de nuvarande ägarna kan nappa på. Detta trots Kroenkes mothugg om att man sannerligen inte är intresserad av att sälja och att inget bud inkommit.
Jag vill ändå tro med en optimistisk anda att det alltid finns ett tillräckligt attraktivt bud för ett uppköp. Dels för att visa att dessa ägare inte är helt omöjliga att lyfta bort från sina högt uppsatta troner, men också för att få in kött och blod i en fotbollsklubb som knappt längre går att hitta. Framförallt någon som tror på en klubbs identitet som dessutom är en supporter som vem som helst annars. Jag ser inget bättre scenario än att en inbiten supporter blir majoritetsägare för en klubb, någon som gått i supportrarnas skor och vet vad supporterskapet betyder. Att han är svensk gör också naturligtvis hela saken ännu mer spännande och rafflande, inte minst med tanke på den stora supporterskaran Arsenal har i Sverige och norden.
Det kommer läggas upp ett bud på bordet, frågan är ifall det kommer vara tillräckligt attraktivt för att Kroenke ska sätta sig ner och förhandla om det. När, var och hur detta kommer gå till är något jag inte kan svara på. Däremot hoppas jag tillsammans med miljontals andra att vi kan få tillbaka lite av den identitet som fotbollen har förlorat. För Daniel Ek mina vänner, menar allvar.