NHL är mästare på statistik, och är du nördig nog kan du sitta timmar och hitta otroliga mängder på deras hemsida. Du kan filtrera och jämföra in på detaljnivå. Sedan ungefär 7-8 år tillbaka har mycket ny och avancerad statistik växt fram och det talas om “underliggande siffror”. Bland dessa finns saker som PDO, Fenwick eller Corsi. Numera används speciellt Corsi, av tyckare och experter, i lika stor utsträckning som vilken annan statistik som helst. Och visst har det ett värde.
Corsi kom till efter att en anonym bloggare som kallar sig Vic Ferrari, efter en av komikern Andy Kaufmans karaktärer, hörde Buffalo Sabres dåvarande general manager, Darcy Regier prata om att mäta och analysera skottförsök i en radiointervju. Han inspirerades och skapade sin nya statistik och tänkte först döpa den efter Regier. Men han tyckte inte att det lät bra, så till slut gick han in på Buffalo Sabres hemsida och kollade på bilder på deras ledarstab. Han såg en bild på Sabres målvaktstränare Jim Corsi och valde namnet Corsi, helt på måfå. Föga visste han då, att det var just Jim Corsi som hade börjat arbetet med att mäta och analysera skottförsök i syfte att förbättra sina målvaktsadepter. Ett otroligt sammanträffande!
Vad statistiken försöker göra är att beskriva puckinnehav i fem mot fem-spel genom att mäta alla skottförsök för och alla skottförsök emot ett lag. Ett skottförsök innefattar skott på mål, missade skott och blockerade skott. Om ett lag har fler skottförsök för än emot så har de högre Corsi, och därmed högre puckinnehav, vilket i sin tur tyder på att de styr matchen. För att mäta statistiken för enskilda spelare används lagets Corsi när den enskilde spelaren är på isen.
Vad kan vi lära oss av Corsi och annan avancerad statistik? För att illustrera ska vi ta en titt på två spelare, Matthew Tkachuk och Evgeni Malkin.
Matthew Tkachuk har spelat tolv matcher den här säsongen. Han har gjort tre mål och tre assist och har ett plus-minus på +3. Evgeni Malkin har spelat fjorton matcher och har gjort sju mål och sju assist. Han har ett plus-minus på 0. Baserat på den statistiken säger vi att Evgeni Malkin har haft en bättre säsongsstart än Matt Tkachuk.
Men så tittar vi på deras underliggande siffror. Malkin har ett Corsi på under 50%, alltså har hans lag, med honom på isen, färre skottförsök för än emot. Dessutom har Malkin startat nästan 75% av sina byten i offensiv zon. Jämför detta med Matt Tkachuk, som har ett Corsi på nästan 59% och har startat över 75% av sina byten i defensiv zon, så får vi en annan bild av spelarna och förstår innebörden av dessa underliggande siffror.
Att använda Corsi för att analysera spelare har fått en del kritik, och rent krasst är det svårt att dra några slutsatser av enbart Corsi, eftersom den kan påverkas av andra faktorer som exempelvis hur bra med- eller motspelare spelaren har, eller hur riskfyllt tränaren sagt åt spelare att spela. Men tillsammans med annan statistik som ger lite mer kött på benen, exempelvis offensiva kontra defensiva zonstarter, är Corsi mer användbart och bidrar till mer sannolik statistik.
PDO är en annan intressant statistik, som mäter “slump”, eller “tur”. Den mäts genom att jämföra lagets skottprocent (mål/skott på mål) och lagets räddningsprocent (också mål/skott på mål) i fem mot fem-spel. Med hela ligan som måttstock kommer räddningsprocenten och skottprocenten tillsammans automatiskt bli 100%, och därmed är ligans snitt-PDO 100. Exempelvis så har årets “turligaste” lag hittills, Chicago Blackhawks, en PDO på 106,2, medan de med mest “otur”, Colorado Avalanche, har 95,4.
Slutsatserna som kan dras av PDO är främst att se om lag, eller spelare är heta eller inte. Om ett lag eller en spelare har ett PDO på 105 efter 10 matcher, kommer det sannolikt vara närmare 100 efter 20 matcher, och tvärtom om ett lag har en PDO på 95, så kommer den närma sig 100 ju längre tid som går.
Malkin och Tkachuk då? Malkin har en PDO på drygt 103,3, och Tkachuk har en PDO på 101,2.