Idag sätter JVM traditionsenligt igång, och för många NHL-fans är det första chansen att se framtidens stjärnor. Den populära och publikvänliga turneringen vanns i fjol av Finland på hemmaplan i Helsingfors. I år är Kanada som vanligt favoriter, men de har haft svårt att leva upp till favoritskapet under de senaste åren och bara vunnit en gång sedan 2009.
Grupp A:
Danmark:
Danmark har på senare år varit ett relativt starkt JVM-lag och så sent som i fjol pressade de Ryssland i en kvartsfinal, men förlorade i övertid. Hockeyn har jämnat ut sig, och även om Danmark inte kan mäta sig med de allra bästa lagen så har de absolut en möjlighet att plocka poäng i alla matcher. Det sagt, så har de inte riktigt den offensiva spetsen de har haft de senaste åren, med spelare som Nikolaj Ehlers eller Oliver Björkstrand, och de kommer förmodligen har lite svårt att göra mål. Men likt ett svenskt fotbollslandslag under Lagerbäck, eller ett isländskt fotbollslandslag under Lagerbäck, kommer de ha bra möjligheter till en slutspelsplats på ren organisation. De har slagit gruppmotståndaren Schweiz i två raka JVM-turneringar och hoppas att kunna upprepa denna bedrift.
Finland:
Hade fjolårssegrarna Finland fått loss Patrik Laine, Jesse Puljujärvi och Sebastian Aho hade de varit favoriter till att vinna. Även utan dem har de en legitim chans att ta guld, men ett mer rimligt mål är nog en av de andra medaljerna. Finland har ett väldigt ungt och talangfullt lag detta år, och många av spelarna kommer säkert utvecklas till bra NHL-spelare. Men bara att ha en lite lägre snittålder än andra lag i den här turneringen kan visa sig vara avgörande. Håll koll på Eeli Tolvanen som kommer att gå tidigt i sommarens draft.
Schweiz:
Under de senaste tio åren har Schweiz utvecklats till en bra hockeynation. Med skickliga NHL-spelare som Mark Streit, Roman Josi och Nino Niederreiter, och finalförlusten mot Sverige i VM för några år sedan, är det ingen som inte tar Schweiz på allvar längre. De senaste årens upplagor i JVM har dock lämnat mycket att önska. De har behövt kvala sig kvar i högsta divisionen av JVM och i år är det inte mycket som tyder på att de har något som ska ändra på det. Förutom Nico Hischier då. Hischier spelar juniorhockey med Halifax Mooseheads i QMJHL, och befinner sig i toppen av poänligan. Dock är han bara 17 år, och att lyfta ett halvkasst Schweiz på egen hand blir svårt.
Sverige:
En sak kan Sverige vara nöjd med från start. De är den enda av toppnationerna i JVM som fått med alla spelare de vill, vilket har gjort jobbet mycket enklare för förbundskapten Montén och hans stab. Med en väldigt bra uppsättning forwards som både kan göra mål och hindra motståndarna från att göra mål, så har Sverige egentligen bara två problem. Det första är att försvaret är lite ospetsigt. Det finns många bra tvåvägsbackar, och backar som är stabila i egen zon. Men offensivt kommer mycket bero på hur det går för Oliver Kylington. Det andra är målvakterna. Felix Sandström kommer att vara Sveriges förstemålvakt från start, och även om han har blivit bättre och bättre i Brynäs ju längre säsongen gått så är han kanske inte den där supermålvakten som kommer att vinna matcher på egen hand. Hur som helst borde Sverige ha en bra chans att vinna den lite lättare grupp A.
Tjeckien:
Även om Tjeckien saknar ett par bra forwards från fjolårsupplagan, exempelvis David Pastrnak och Pavel Zacha, så har de en vass offensiv. Många av de tjeckiska anfallarna är nyckelspelare i deras nordamerikanska juniorlag och öser in poäng där. Lägg därtill trettondedraftade backen Jakub Zboril och skicklige målvakten Jakub Skarek och du har ett spännande lag som kan överraska många i den här turneringen.
Grupp B:
Lettland:
Som i många fall så finns det knappt något som kan kallas blåbärsnationer i de här sammanhangen längre. Men om vi måste utse en slagpåse så är det nog Lettland, i alla fall på papperet. De har några spelare som gör bra ifrån sig i amerikanska juniorligan NAHL, bland annat målvakten Marek Egils Mitens, men det är tveksamt om det räcker till några poäng i hårda grupp B. Om det ska göra det så är det mot Slovakien de poängen ska tas.
Kanada:
Den bästa truppen på papperet tillhör som vanligt Kanada. Med spelare som Dylan Strome, Matthew Barzal och Thomas Chabot är förväntningarna höga på värdnationen. Samtidigt så har Kanada alltid haft minst lika starka lag som i år men ändå misslyckats med att vinna turneringen. Varför? Är det så att de unga talangfulla kanadensarna inte klarar av pressen? Det stora problemet för Kanada brukar vara målvaktsspelet, men i år har de ett stabilt målvaktspar i Carter Hart och Connor Ingram som borde kunna lösa det problemet.
Ryssland:
Den största utmanaren till Kanada i år är Ryssland. Med en stabil målvakt i Ilya Samsonov, som var bra redan i fjol, samt en ruggigt bra forwardsuppsättning är Ryssland nästan på nivå med Kanada. Problemet är som vanligt med dessa offensiva ryska lagen att backarna blir lidande. De fick loss Mikhail Sergachev, som är en väldigt bra tvåvägsback och dessutom har de Sergei Zborovsky, som öser in poäng i WHL, men bakom dem är det lite tunnare.
Slovakien:
Troligtvis turneringens näst svagaste lag, efter Lettland. Kommer att förlora mot Kanada, Ryssland och USA, och försöka hålla sig kvar i högsta serien genom seger mot Lettland. Hoppas på målvakten Matej Tomek, starke backen Erik Cernak och målskyttarna Radovan Bondra och Adam Ruzicka.
USA:
USA har i år gjort lite som USA brukar, och petat en stjärna och målskytt till förmån för lite mer riviga, hårt jobbande spelare, i och med att de lämnade skicklige målskytten Alex DeBrincat utanför truppen. På samma sätt lämnade de Jeremy Bracco utanför truppen i fjol (han är dock med i år), eller i World Cup, när USA spelade utan exempelvis Phil Kessel, men med Brandon Dubinsky. Många tycker att det är lite förlegat att göra på det här sättet, och att utpräglade defensiva spelare håller på att fasas ut. Jag skriver under på det. Samtidigt måste ledningen få genomföra sin vision och inte bli helt sågade i förhand. Men med prejudicerande fall, som exempelvis World Cup, borde man kanske inse något.
Hur som helst så har USA ett starkt och snabbt lag som kommer kunna utmana om medaljerna.
Grupp A:
1 Finland
2 Sverige
3 Tjeckien
4 Danmark
5 Schweiz
Grupp B:
1 Ryssland
2 Kanada
3 USA
4 Lettland
5 Slovakien
Kvartsfinaler:
Finland – Lettland
Kanada – Tjeckien
Ryssland – Danmark
Sverige – USA
Semifinaler:
Finland – Kanada
Ryssland- Sverige
Bronsmatch:
Finland – Sverige
Final:
Ryssland – Kanada
Vinnare: Ryssland
MVP: Mikhail Sergachev