I söndags blev John Tortorella den förste amerikanske huvudtränaren att vinna 500 NHL-matcher, när hans Columbus Blue Jackets vann mot Vancouver Canucks. Hittills har säsongen varit en braksuccé för Blue Jackets, och de huserar på en tredjeplats i Eastern Conference, med flera matcher färre spelade än lagen framför. Men hur kommer det sig att en tränare stöpt i en form som passade gårdagens hockey, med en grupp spelare som aldrig direkt lyckats med någonting, går så bra?
Efter ett misslyckat World Cup med USA trodde många att John Tortorellas sista chans att kallas en aktad NHL-coach var över. Han hängde inte med i utvecklingen, utan byggde ett lag med stora spelare och spelade sitt sedvanliga, destruktiva spel. USA gick poänglösa. Men sen NHL-säsongen startade och Blue Jackets började rada upp segrar har Tortorella istället hyllats och rättmätigt så.
I Columbus har Tortorella inte varit med och skapat ett lag som ser ut som hans lag brukar göra. Visst, Blue Jackets har ett relativt stort och tungt lag, men de är mer byggda på teknisk skicklighet än grit. Något som tvingat Tortorella att bygga ett lag på snabba omställningar och offensivt spel.
Blue Jackets general manager Jarmo Kekäläinen har hyllat Tortorella och kallat honom för en kvalitetscoach:
– Han och ledarstaben har gjort ett kanonjobb för att få laget att spela det snabba spelet de vill, över hela banan. Några älskar honom, andra inte. Men ingen man pratar med säger att han är en dålig tränare, sa Kekäläinen.
Under en lång tid har Tortorella varit en motståndare till den nya avancerade statistiken, kallat den ”crap” och sagt att det är något som medier driver på snarare än något annat.
– Det är en instinktiv sport. Det handlar om vem man spelar mot, på ett skott kan vad som helst hända. Man måste vara försiktig, så att man inte kontrolleras av siffrorna och går emot vad man står för, bara för att följa normen, sa han i en radiointervju 2015.
Kanske är det just det som är grunden till hans succé i Columbus? Att alla andra lag har sånt stort fokus på att använda sig av statistiken, att de glömt hur man spelar hockey? För vad Tortorella har betonat denna säsongen är att låta spelarna spela utan för mycket att tänka på. Kaptenen Nick Foligno gav Tortorella några fina ord häromdagen:
– Jag tycker verkligen att han har levt som har lär. Det är inte lätt, men han låter oss göra misstag och spela väldigt fritt. Jag tror han vet att vi uppskattar det, för när vi gör misstag är vi bestämda att göra rätt för oss i kommande byten, sa han.
Om vi ska vara lite sifferpetiga, i ren anti-Tortorellaanda, så ser vi att Blue Jackets i år ligger i mitten av Corsi-statistiken, har hög PDO, bra räddningsprocent och klart bäst powerplay i ligan. Så en snabbanalys kan meddela att de troligtvis inte kommer att kunna hålla i för evigt. Så fort deras powerplay eller målvaktsspel börjar krackelera lite kommer de att förlora matcher. Och sannolikt kommer något av de sakerna hända förr eller senare. Samtidigt har det alltid funnits lag som, åtminstone över en säsong, har trotsat den avancerade statistiken. Kanske är det Columbus tur i år?