Att vara eller att icke vara (med i OS)

Bild från Bildbyrån

Att vara eller att icke vara (med i OS)

Efter att röken kring World Cup har lagt sig har fokus börjat läggas vid nästa stora internationella turnering, de olympiska spelen i Pyeongchang 2018. Men om NHL kommer skicka sina spelare till ett sjätte raka OS återstår att se. IIHF:s ordförande Rene Fasel träffade i onsdags NHL-chefen Gary Bettman och spelarfackets (NHLPA) ordförande Don Fehr för att diskutera saken.

– Jag är 50-50 på att NHL-spelarna kommer att delta, sa Fasel till sportsnet.

Grundproblemet

Även om det finns många faktorer som spelar in så bottnar sig frågan i pengar. Sedan Nagano 1998 har Internationella olympiska kommittén (IOK) stått för kostnaderna för NHL-spelarna, när det gäller resor, boende och försäkringar. Även om NHL och dess ägare har spelat svåra eftersom de inte gillar att göra ett avbrott mitt i säsongen eller riskera skador på sina spelare så har de till slut gått med på att låta spelarna åka. Den här gången har IOK sagt att de inte kommer betala, eller i alla fall betala mindre (lite otydligt hur det är tänkt), vilket har gjort ägarna motvilliga.

– Jag kan inte tänka mig att ägarna kommer att betala för att stänga ner ligan under 17 dagar, sa Gary Bettman tidigare i veckan.

Ägarnas perspektiv

Första prioritet för ägarna är NHL. De vill tjäna pengar och skapa en bra produkt för fansen. Vad ett deltagande i OS innebär ur deras perspektiv är:

Sjutton dagar utan NHL-hockey, som betyder sjutton dagar utan marknadsföring och en NHL-säsong med flera matcher på färre dagar.

En ökad skaderisk, både på grund av det komprimerade spelschemat, men också själva OS-deltagandet.

Kostnader. I och med att IOK drar ner på bidraget behöver pengarna komma någonstans ifrån. IIHF:s Rene Fasel har försäkrat NHL om att han kommer lösa problemet med pengar genom att både fråga de olika nationernas olympiska kommittéer eller att bidra med pengar från IIHF.

Men även om problemet med pengar blir löst på olika håll så har NHL och ägarna ytterligare ett stort problem med IOK. Att de ska låna ut sin produkt till IOK, utan att IOK behöver kompensera marknadsmässigt, samtidigt som NHL inte får marknadsföra sin produkt under OS. Självfallet innebär ett deltagande i OS en enorm plattform och även om NHL inte får marknadsföra sig på plats så kommer det naturligtvis pratas om deras närvaro på olika sätt.

Spelarnas perspektiv

Från spelarhållet är det generellt sett positiva vindar när det gäller OS och de spelar gärna. Alexander Ovechkin har till och med sagt att han kommer spela OS vad NHL än säger, vilket är ett tydligt ställningstagande. Frågan är hur NHL ska hantera spelarnas vilja? Bland annat sägs det att NHL har erbjudit spelarna en deal. De får spela OS, om de förlänger det nuvarande avtalet (CBA) mellan spelarna och ligan, och på så sätt skjuter upp kommande förhandlingar och eventuell ny lockout. Men vissa menar att detta är ett PR-trick som inte ska tas seriöst.

Samtidigt som man vill spela i OS finns förståelse för NHL och de ekonomiska villkoren, i alla fall enligt NHL:s chefsjurist Bill Daly:

– Jag tror till och med att Don Fehr har sagt att han inte kan rekommendera spelarna att åka om de ekonomiska villkoren inte möts, har Daly sagt.

Så vad kommer avgöra OS-frågan? Om NHL blir nöjda med de ekonomiska villkoren så tror jag att vi kommer få se NHL-spelare i OS 2018. Troligtvis kommer det vara svårt för ligan att stå emot om Ovechkin och andra säger att de kommer spela och det skulle sannolikt föra med sig lite dåliga vibbar inför ett nytt CBA om några år, vilket ligan absolut inte vill. Hur som helst så kan vi bara vänta och se till januari, när beslutet ska presenteras.