Problemet ligger i oss själva

Foto: Peter Holgersson / Bildbyrån

Problemet ligger i oss själva

Det har väckt upp starka reaktioner kring IFK Norrköpings beslut att ge bort stora delar av arenan till Djurgårdens supportrar i den sista hemmamatchen. Men är det verkligen så fel?

Den 31 oktober spelar IFK Norrköping sin sista hemmamatch för säsongen när Djurgården kommer på besök. I detta nu är Djurgården uppe i en guldstrid och därför väntas det komma många supportrar från gästerna.

IFK Norrköping vill inte ha en repris av 2019 när Djurgårdens supportrar spred sig över hela arenan i samband med matchen som gav klubben SM-guld efter 2-2 på tavlan.

Djurgården får fem sektioner

Lösningen från IFK Norrköpings sida blir att man ger Djurgården hela fem sektioner på arenan. Hela kortsidan, samt två sektioner på Östra. Det innebär att årskortsinnehavare till IFK Norrköping tvingas flytta från sina platser på Östra och har nu blivit erbjudna andra platser.

Detta har väckt upp starka reaktioner. Vilken är förståeligt. Men frågan man kan ställa sig är hur IFK Norrköping skulle kunna lösa denna situation på ett bättre sätt? Att samla alla bortasupportrar på ett håll är den bästa lösningen, men där är nog alla överens om.

Problemet kan vi själva lösa

IFK Norrköping har löst en situation. För oss IFK:are och för en säker upplevelse. Om man nu tycker att lösningen inte blev bra kan man få tycka det. Men problemet ligger i oss själva. För få personer går på IFK:s hemmamatcher i Allsvenskan. Det gäller inte bara denna säsong, utan har varit så tidigare år också. Inte minst gäller det när laget inte har så mycket att spela om.

Ett bra exempel är sista hemmamatchen mot IFK Göteborg förra säsongen när endast 3221 personer befann sig på plats.

För att vi ska slippa dessa situationer i framtiden krävs ett större publikstöd från oss. Det är först då IFK Norrköping kan säga nej till att dela ut platser till bortalagets supportrar som är utanför bortasektionen. Men till dess är det dessa lösningar som är bra. För allas bästa.