• Hem
 • Hockeynation
 • Hockeynation

SPELARTRUPP 18/19: Christian Engstrand

I mitten på förra säsongen värvades han in för att göra det där lilla extra i kampen om en SHL-plats. Christian Engstrand kom då från en sejour i finska blues. Engstrand som innan hade haft en liten knackig karriär och inte riktigt tagit en första spade i SHL, trots att han fick chansen redan säsongen 11/12. Men i moratröjan skulle han göra det. Efter att ha varit hjälte när Mora tog klivet upp förra säsongen, stod han återigen på huvudet när Mora säkrade kontraktet. Efter ett mardrömskval mot Leksand.

Fakta Christian Engstrand
 • Ålder: 29
 • Vikt: 91kg
 • Längd: 184 cm
 • Moderklubb: Linköpings HC
 • Plockar med vänster hand
 • Matcher i moratröjan: 69 st
 • Snitt insläppta mål/match i moratröjan: 2,4
 • Snitt räddningsprocent i moratröjan: 0,9175

Anmärkningsvärt: Engstrand har en väldigt speciell stil i målet, han är en stående målvakt och använder klubban väldigt aktivt.

Dela inlägg:
 • Hockeynation

Dessa spelare kan komma att lämna Mora IK

Säsongsslutet har så sakteliga börjat sjunka in och det slutade lyckligt tillslut. Men det betyder inte att det kommer vara dött fram till säsongsstarten 18/19. Nu börjar nämligen sillyseason och Mora ska bygga ihop laget inför kommande säsong. Efter säsongen 17/18 är det ett antal spelare som är så kallade “free agents”, vilket innebär att kontraktet med klubben har gått ut. Det betyder också att dessa spelare kan komma att lämna Mora IK till nästa säsong. Så här ser läget ut just nu:SPELARE SOM KAN LÄMNA TILL NÄSTA SÄSONG

 • #97 David Kase
 • #9 Andrew Rowe
 • #6 Steven Siego
 • #3 Brandon Gormley
 • #36 Jason Akeson 
 • #77 Keaton Ellerby
 • #28 Oskar Svanlund
 • #22 Matias Lassen
Dela inlägg:
 • Hockeynation

Game, Set, MATS

Det är med en otrolig lättnad och glädje jag skriver detta inlägget och i samma stund kan konstatera att Mora kommer spela i SHL även nästa år. Efter ett mardrömskval som har orsakat en del sömnlösa nätter och näst intill magsår. Men nu är det avklarat och i natt somnar man ovaggat.

Detta har varit en säsong som har bjudit på höga toppar och djupa dalar och stundtals har den varit kaotisk. Mora började säsongen genom att sticka ut näsan och värva ungt. I form av Mattias Karlin på tränarbänken. Resultatet föll väl ut sett till att man var nykomlingar, men strategen Hermodsson var inte nöjd. Karlin och Johansson fick sparken och in kom istället Rosén och Hermansson för att ta över rodret resten av säsongen. Det blev väl ingen större skillnad och poängsnittet var det samma. Mora hängde i fram till näst sista omgången innan kvalet var ett faktum. Ett kval som skulle komma att bli ett rysarkval efter att Leksand lyckats snirkla sig fram till ett direktkval.  

Då slår Hermodsson till igen, han skickar ner Rosén som assisterande tränare och tar in Orsa bördige Mats Lusth för att hjälpa laget att behålla sin plats i SHL. Och som han gjorde det. Trots att första matchen var ett rejält bottennapp och Mora torskade med 2-5. Men efter detta tryckte Mats på choken och den röda maskinen hoppade igång. Mora lyckades sedan vinna 4 raka matcher, efter en del tur och studsar med sig. Men man ska på intet sätt förringa Moras insats. Man hämtar sig efter den första förlusten och kommer upp som ett lag, visar offervilja och är som bäst när det gäller.

Jag vill efter detta höja framförallt 3 spelare. Det är Sebasian Hartmann, Michael Haga och Emil Aronsson. Som alla är spelare som antingen har varit utlånade eller stundtals osynliga under säsongen. Men som har blivit bättre och bättre under säsongen och kommer ut och är som bäst under kvalet.

Sist men inte minst, vår vägg. Christian Engstrand. Du är guld värd.

Tack för den här säsongen, vi ses snart igen.


Dela inlägg:
 • Hockeynation

Säsongens viktigaste match

På lördag tar Mora emot Rögle hemma i Jalas arena, en match som på förhand är tippad att bli en riktig rysare. Det är just nu 4 poäng som skiljer lagen emellan och vid eventuell Mora-vinst äter man upp gapet och hamnar bara en poäng efter. Medan om Rögle vinner drar man ifrån kvalplatsen och blir 7 poäng framför. Vilket jag vågar lova är för mycket, för att de andra tre i botten ska komma ikapp.

Det här kan vara säsongens viktigaste match.

Det är fredag och ångesten har börjat komma. På lördag spelas omgång 46 i SHL, Mora mot Rögle, två lag som krigar om att undvika kval. Rögle som visat toppform på senaste och Mora som har blandat och gett den här säsongen. Det här känns ovisst, men en sak är iallafall säkert. Det lagen ställs inför är bland de viktigaste och mest avgörande matcherna för säsongen.

Kan Mora lyckas vinna mot ett vasst Rögle hemma i Jalas arena? Ja är det någon gång Mora kan spela bra så är det på hemmaplan, dessutom förväntas det vara fullsatt. Förutsättningarna är bra och det krävs att man kommer ut med ett stort jävlaranamma, från minut ett. Annars kan skånepågarna bli svåra att ta sig an.

Det här behöver Mora göra för att klara de sista matcherna:

 1. Komma ut som ett lag från minut ett
 2. Våga hålla i pucken
 3. Smälla på i forecheckingen

Med andra ord rätt grundläggande saker för ett fungerande spel.

Men det är dessa tre punkter som jag har upplevt varit anledningen till att man förlorat många matcher denna säsong. Matcher som man har haft stor chans att vinna. Lyckas man med detta de kommande matcherna så tror jag de har god chans att klara sig kvar ett år till.

Dela inlägg:
 • Hockeynation

Tight race avlutar SHL-säsongen

9 omgångar kvar innan grundserien av SHL sammanfattas. Det är oerhört jämnt på många ställen i tabellen. Något som kommer bli en riktig rysare är kampen kring kvalstrecket där fyra lag är högst inblandade i striden om att knipa kontrakt för ytterligare en säsong i högsta ligan.

De fyra lagen som är inblandade i fighten är Karlskrona, Mora, Örebro och Rögle. Jag har en känsla att det här kommer bli en nagelbitare in till sista minuten av omgång 52.

Skarmavbild 2018 02 06 Kl 15 24 59

Karlskrona har för tillfället 37 poäng och sista placeringen i tabellen. Karlskrona har på senare tid inte alls kommit upp som ett lag och känns lite avhängda i kampen om ingenmansland i tabellen. Men man ska inte ropa hej…. ni vet.

På 13 plats hittar vi Mora som har spelat ihop 44 poäng så här långt. Ett Mora som har haft höga toppar och djupa dalar den här säsongen. Gjorde ett sent tränarbyte den här säsongen som man fick mycket kritik för. Efter det har man dock spelat bättre och hämtat hem några viktiga poäng. Måste spela bra på slutet för att man ska lyckas.

På 12 plats hittar vi nu Örebro med 45 poäng och en match mindre spelad. Örebro som för några omgångar sedan såg ut att klara det här komfortabelt, men har nu på senare tid sjunkit som en gråsten i tabellen. Känns trots allt som ett starkare lag än de andra 3 men det krävs en uppryckning om man ska undvika kval.

Sist men inte minst har i Rögle som har vaknat till liv på riktigt. Har efter tränarbytet den här säsongen blivit ett helt nytt lag med en helt annan fart på grejerna. Har nu spelat in 50 poäng och har verkligen gjort ett ryck för att undvika kvalet i vår. Värvade in Olle Liss från pantern i förra veckan, som gjorde succé. Med hela 7 poäng gjorda på 3 matcher. Vilken uppryckning av skånelaget.

Så hur slutar nu det hela? Ja, det är ovisst men oerhört spännande. Karlskrona och Örebro möts nu på torsdag och det känns som att den matchen blir avgörande för hur det hela slutar.

Så här är ändå min gissning.


Magkänslan säger:
11. Rögle BK
12. Örebro
13. Mora IK
14. Karlskrona HK

Hjärtat säger:
11. Rögle BK
12. Mora IK
13. Örebro
14. Karlskrona HK

Så nu är det bara att vänta och se. Men en sak är säkert, det kommer bli en pärs.

Dela inlägg: