Speltips Spanien - Frankrike: finalplats i potten!

Bild från Bildbyrån

Speltips Spanien - Frankrike: finalplats i potten!

På tisdagskvällen är det dags för den första semifinalen i EM2024 och på menyn har vi en riktigt spännande match mellan Spanien och Frankrike. Två lag som tagit sig till semifinalen på helt olika sätt.

Spanien har imponerat stort under hela turneringen. De har från första matchen presterat på hög nivå och om det är något lag som verkligen förtjänar en semifinalplats så är det just de. Med tre vinster och noll insläppta mål tog de sig enkelt genom gruppspelet. I åttondelsfinalen besegrade de Georgien med 4-1 och i kvartsfinalen slog de värdnationen Tyskland med 2-1 efter ett mål i den 119:e minuten. Spanjorerna har verkligen visat varför de är ett av turneringens bästa lag. De har gjort totalt 11 mål och endast släppt in två, varav ett var ett självmål mot Georgien. Defensivt och offensivt har de varit starka och stabila genom hela turneringen.

Frankrike, å andra sidan, har haft en betydligt mer osannolik resa till semifinalen. Trots att de inte har gjort ett enda spelmål under hela turneringen, har de ändå tagit sig hela vägen till semifinalen. I första matchen mot Österrike vann de med 1-0 tack vare ett självmål av Österrikes försvarare Wober. Den andra matchen mot Nederländerna slutade mållöst och den tredje gruppspelsmatchen mot Polen slutade 1-1, efter ett straffmål av Mbappe. I åttondelsfinalen mot Belgien vann de med 1-0, efter att Belgiens Vertonghen gjorde självmål och kvartsfinalen mot Portugal slutade 0-0 efter 90 minuter som Frankrike senare vann på straffar. Att nå semifinalen med noll spelmål, endast två vunna matcher på ordinarie tid och totalt tre gjorda mål framåt är helt sanslöst. För Frankrikes del har defensiven varit helt avgörande såhär långt i turneringen. Fransmännen har bara släppt in ett mål, som även det var ett straffmål.

Det är svårt att förutse utfallet av denna match. När man ser på statistiken är Spanien en solklar favorit, men Frankrike kommer inte vika sig när de nått så här långt. Spanien har imponerat under hela turneringen, men de visade sig vara sårbara mot Tyskland när tyskarna började trycka på för kvittering. Spanjorerna visade under sista kvarten en sida som man inte sett tidigare under turneringen, de såg helt slutkörda ut och tyskarna lyckades efter trycket även kvittera vilket tog de till en förlängning. Väl i förlängningen var spanjorerna sämre än tyskarna, men lyckades ändå göra 2-1 lite turligt i den 119 minuten. Frankrike, trots sina brister i offensiven, har varit oerhört stabila i försvaret. De har inte varit skakiga i någon match och det gör att jag tror mer på Frankrike i den här matchen. Jag tror att Spanien kommer att ha svårt att överlista det franska försvaret. Jag tror också att Mbappé kan prestera väl i matchen. Det är mycket möjligt att det blir straffläggning igen, men jag tror att Frankrike kommer att lyckas säkra en plats i finalen.

Spela att Frankrike kvalificerar sig för EM-final: