Speltips Nederländerna - England

Bild från Bildbyrån

Speltips Nederländerna - England

England har inte lyckats hitta flyt i spelet under turneringen, men de har ändå tagit sig till semifinal i EM. Nederländerna står för motståndet, och engelsmännen har inga planer på att låta äventyret ta slut här.

Efter att ha inlett med en seger mot Serbien, där Jude Bellingham blev matchens hjälte med sitt nickmål, möttes England av kritik för att deras spel inte matchade de höga förväntningarna på laget. Trots att de nått semifinal har kritiken kvarstått. Englands spel har varit trögt och saknat idéer, vilket var tydligt i de oavgjorda matcherna mot Danmark och Slovenien i gruppspelet och sedan i slutspelet. I kvartsfinalen mot Slovakien var de nära att bli utslagna, men Bellingham räddade dem med en cykelspark som tog matchen till förlängning. Harry Kane säkrade avancemanget med ett tidigt mål i förlängningen i den matchen. Mot Schweiz i kvartsfinalen hamnade England återigen i underläge. Breel Embolo gav schweizarna ledningen efter 75 mållösa minuter, men Bukayo Saka kvitterade med ett distansskott. Efter en mållös förlängning avgjordes matchen på straffar, där Jordan Pickford räddade den första straffen och England satte resten.

Nederländerna tog sig till slutspel som en av de bästa treorna i gruppspel. De inledde med en seger mot Polen tack vare ett sent mål av Wout Weghorst, följt av en mållös match mot Frankrike. Mot Österrike lyckades de vända underläge två gånger men förlorade till slut efter ett mål av Marcel Sabitzer. Trots tredjeplatsen i gruppen fick Nederländerna en enkel åttondelsfinal mot Rumänien, som de vann med 3-0. Kvartsfinalen mot Turkiet blev svårare. Samet Akaydin gjorde mål för Turkiet, och det dröjde till 70:e minuten innan Stefan de Vrij kvitterade med ett nickmål. Turken Müldür gjorde sedan självmål efter ett inspel från Dumfries mot Gakpo, vilket gav Nederländerna en 2-1 seger. Med två vändningar på fem matcher vet Nederländerna att de har en chans, även om England skulle göra första målet.

England har haft en märklig resa i turneringen vad gäller deras prestationer. De spelar ofta en trist fotboll tills de hamnar i underläge, varpå de plötsligt börjar spela så som man förväntar sig att de ska göra hela tiden. Jag kan tänka mig att det kommer att vara likadant även i denna match, dvs att de spelar avvaktande. Nederländerna har en stark defensiv, så det kommer inte bli lätt för England. Men jag tror att de har stärkts av att ha lyckats avancera vidare i turneringen trots att de hamnat i underläge i de senaste två matcherna. Det kommer säkerligen bli en jämn match och det kan bli förlängning och kanske även straffar, men när matchen är slut tror jag att England kommer att stå som segrare och säkra en finalplats i EM.

Spela att England kvalificerar sig för EM-final: