• Hem
  • Dragskott
  • Karl Fabricius-kedjan och Joel Lassinantti klev fram - tre viktiga Luleå-poäng i jakten på seriesegern
Karl Fabricius-kedjan och Joel Lassinantti klev fram - tre viktiga Luleå-poäng i jakten på seriesegern

Bild från Bildbyrån

Karl Fabricius-kedjan och Joel Lassinantti klev fram - tre viktiga Luleå-poäng i jakten på seriesegern

Serieledande Luleå avslutade året med ytterligare en trepoängare i form av att - precis som väntat - hemmabetvinga Leksand.

Segern var sammanfattningsvis utan tvivel logisk. LHF svarade för en riktigt, riktigt vass inledningsperiod och spelade ut LIF totalt - där borde matchen ha avgjorts med en normal effektivitet i avsluten.

Leksand ryckte visserligen upp sig rejält i de två sista perioderna och gjorde match av det här, men Luleå hade - sett över hela matchen - ett stort chansövertag och gjorde sig förtjänta av tre pinnar, trots att laget inte direkt gjorde någon kanonmatch.

Masarna förtjänar samtidigt respekt för att - återigen i Coop Norrbotten Arena - göra match av det här och vara nära att ta poäng. Det faktum att LIF har varit nära att ta poäng i båda bortamatcherna mot enormt hemmastarka LHF den här säsongen inger respekt.

Det finns mycket karaktär i det här laget som lovar gott inför fortsättningen.

***

Joel Lassinantti stod sysslolös långa stunder, men LIF blixtrade till rejält i offensiven vid några tillfällen - inte minst i den tredje perioden - och Luleå-målvakten visade klassen i kväll. Snacka om att kliva fram när det behövdes som mest.

***

Kedjan med Karl Fabricius, Niklas Olausson och Jonas Berglund var mest framträdande. En trio som skapade mycket framåt. Det märks onekligen att Berglund har utvecklat offensiven den här säsongen. Inte minst passningsspelet.

Juhani Tyrväinen är ett annat exempel på en LHF-forward som ska berömmas. En spelare som visade prov på mycket karaktär i defensiven och gjorde det bra framåt. Ytterligare en solid allroundinsats av finländaren.

***

Janne Juvonen var Leksands - överlägset - bästa spelare i kväll. En målvakt som stod på huvudet långa stunder och visade upp en fantastisk högstanivå. Tala om att ta ryktet om att han är på väg bort från laget på rätt sätt...

***

Ingen utespelare i bortalaget övertygade på allvar sett över tre perioder. Spelare som exempelvis Oskar Lang, Spencer Abbott och Jonas Ahnelöv var dock glimtvis bra.

Matchfakta

Luleå - Leksand 2-0 (0-0, 1-0, 1-0)

Andra perioden:
1-0 Karl Fabricius (Jonas Berglund, Niklas Olausson).

Tredje perioden:
2-0 Juhani Tyrväinen, mål i tom målbur.

Skott: 37-15 (17-3, 10-7, 10-5).
Utvisningar:
Luleå 4 minuter. Leksand 6 minuter.
Domare:
Linus Öhlund och Tobias Björk.
Publik:
6.018.