En oroväckande utveckling

Bild från Bildbyrån

En oroväckande utveckling

Handbollen runtom i Europa går en oroväckande framtid till mötes med enbart ett få antal dominanta aktörer som varje år springer hem sin respektive liga på halvfart. I enbart ett fåtal ligor runt om i Europa finns det en känsla av spänning och osäkerhet kring vilka som ska ta hem deras respektive inhemska liga. Är det här en utveckling som håller på att förstöra handbollen?

Likt fotbollen runt om i världen har nu även handbollen blivit än mer styrt av pengar och externa finansiärer, med skillnaden att färre lag är med och delar på kakan i handboll. Lag som Kielce, PSG, Veszprem och Barcelona tillhör alla toppskiktet i Europa och aspirerar på att ta sig till final 4 i Champions League. Utanför den stora turneringens strålkastarljus spelar nämnda lag varje vecka matcher i deras inhemska serier i Polen, Frankrike, Ungern och Spanien. Matcher som mer kan liknas med träningspass där lagen har chans att experimentera och lufta sina största stjärnor än tuffa bataljer på liv och död som vi åskådare älskar att se. I enbart ett fåtal matcher per säsong stöter dessa 4 lag på motstånd i serien.

Undantaget till denna negativa utveckling är Bundesliga i Tyskland, en liga som fortfarande bör räknas som världens bästa och mest attraktiva. Giganten Kiel, är fortfarande ligans mest kapabla lag, men med en generationsväxling som har pågått ett längre tag nu så är många lag hack i häl eller rent ut sagt på samma nivå. De fyra lagen Kiel, Flensburg, Rhein-Neckar Löwen och Fuchse Berlin är på en nivå högre än övriga lag i serien, men den totala jämnheten sett över alla 18 lag går inte att jämföra med tidigare nämnda länders ligor. Varje vecka måste Kiel mer eller mindre ställa upp med bästa laget för att inte riskera att tappa mot konkurrenter, något som tär och sliter något oerhört på spelartruppen.

När fotbollslaget PSG år 2012 blev uppköpta av det statligt ägda företaget Qatar Sports Investments köptes även handbollslaget. Planerna på att PSG skulle bli en kraft att räkna med inom de båda sporterna påbörjades direkt genom investeringar från ägarna.

Säsongen 2011/12 , året innan de nya ägarna tog över handbollsklubben, kämpade PSG för att hålla sig kvar i högsta ligan. Året efter, säsongen 2012/13 vann PSG ligan i överlägsen stil efter bara 1 förlust. Sedan dess har PSG vunnit ligan, med undantag för säsongen 2013/14.

I Spanska ligan är det en liknande situation, fast än mer dominant från Barcelonas håll. Sedan Ciudad Real fick problem med ekonomin och tvingade att gå i konkurs har Barcelona kopplat ett järngrepp om den inhemska ligan och saknar konkurrenter som kan utmana. I slutet av oktober tog laget sin 100:e raka seger i ligaspelet, man har alltså inte förlorat en enda match på över 2 säsonger, lika imponerande som det kanske är skrämmande.

Liknande scenarion hittar vi i Polska och Ungerska ligan där Kielce och Veszprem enbart utmanas av varsitt lag: Wisla Plock och Pick Szeged, för övrigt har resterande lag en lång väg att vandra för att kunna skaka dessa giganter.

Denna utveckling har medfört att Champions League har fått en ännu högre status som i sin tur medför att många lag lägger allt sitt fokus på turneringen, ligaspelet kommer istället i andra hand, vilket i de allra flesta fall ändå är fullt tillräckligt för att lagen ska ta hem ligatiteln. En utveckling som i det långa loppet kan visa sig vara förödande för handbollen i respektive land. Med ett ointressant ligaspel där vinnaren redan är utnämnd på förhand finns det en stor risk till ett förlorat intresse från främst publikens, men även sponsorernas håll. Än har vi inte fått någon märkbar indikation på att vi går mot denna utveckling, som bör innebära att intäkterna minskar för storlagen, men jag tror att vi kommer få se en utveckling där så få som de 10-tal matcher i Champions League varje säsong inte kommer vara tillräckligt för att intresset hos publiken ska finnas kvar.

Hur ska då dessa nämnda ligor gå tillväga för att behålla intresset genom att få ett jämnare och mer innehållsrikt seriespel?

Den främsta orsaken till denna utveckling stavas pengar, Med den befintliga ojämna fördelningen av pengar blir det en självklarhet att vissa aktörer springer ifrån. Kielce, PSG och Veszprem är alla lag som har blommat upp på senare år, medan lag som Kiel och Flensburg har varit bland de bästa under en längre tid. Genom externa finansiärer har dessa lag blivit klart dominerande i sina respektive ligor, då andra lag har blivit utan pengar.

Visst är utvecklingen att toppskiktet av lag breddas mellan fler ligor och länder något positivt för sporten, men ändå kan jag inte tycka att detta är en frisk tillväxt och något handbollen i stort borde sträva efter.

Det som kanske krävs är att mer resurser och pengar satsas på ytterligare lag då dessa nämnda relativt nya storlag bara på ett par år klättrat till toppen. Med tiden, så kommer kanske ytterligare lag få möjlighet till liknande resurser men tills dess kommer vi antagligen få nöja oss med att Champions League pokalen kommer göras upp mellan 1 och i vissa fall 2 lag från diverse inhemska ligor.