Efter slutspelets första kvartsfinaler

Onsdagen och torsdagen bjöd på slutspelets första kvartsfinaler och vi fick i tre av de fyra mötena se oerhört jämna och nervkittlande matcher.

Tre matcher inledde slutspelet på onsdagen och vi fick direkt en indikation på hur jämna alla de tre matchserierna kan komma att bli. Den kanske jämnaste och på förhand mest intressanta matchen var den mellan Lugi-Ystads IF och publiken som hade tagit sig till Sparbanken Skåne Arena blev då inte besvikna.

Det var Ystad som började matchen klart bäst. Ledda av Kim Andersson kunde man gå ifrån till en ledning med 8-3 med 20 minuter spelade. Lugi tog sin andra timeout i första halvlek och efter det såg laget bättre ut och man kunde till slut minska gapet till tre mål och en ledning för Ystad med 11-8 i halvtidsvila. Jag vet inte vad Axnér sa till spelarna i paus för direkt när domaren blåste igång spelet igen så såg Lugi ut som ett helt annat lag. Redan efter fyra minuter var lundalaget ikapp och resten av matchen var ett ställningskrig lagen emellan med ett Lugi som var de som tog ett litet extra tag i taktpinnen. Ystads IF vägrade dock att ge upp och vid ställningen 19-19 räddade lagets målvakt Anders Persson Lugis avslutningsförsök och gav sitt lag chansen till att avgöra med 50 sekunder kvar. Mycket tid i handbollens värld, särskilt i slutskedet av en match då passivitetsvarningen allt som oftast kommer upp ännu tidigare än vad den hade gjort i ett annat skede av matchen. Ystad tog sin tid, genom att mest passa runt bollen utan att utge något form av hot mot Lugis försvar och när Seifert slängde in timeoutkortet med 30 sekunder kvar att spela var det tydligt att Lugi skulle få tid till ett sista anfall. Kort efter timeouten åkte passivitetsvarningen upp och efter ett misslyckat inspel fick Lugi bollen med 7 sekunder kvar på klockan. Laget utnyttjade sin sista timeout och lade upp planen för sin absoluta sista attack. En attack som slutade med att Anders Hallberg gick på genombrott och fick en straff med sig som den annars väldigt anonyma Simon Jeppsson kunde stänka in bakom Persson i målet. Sekunddramatik och vinst med 20-19, skånederbyt kunde då inte fått en mer spännande inledning.

******

Matchen mellan Redbergslid och Sävehof slutade även den med en uddamålsseger för hemmalaget. Vi fick inte se ett lika rafflande sekunddrama i slutet, utan RIK hade istället ledningen med tre mål med en minut kvar att spela. Sävehof gjorde vad man kunde och lyckades sätta dit två bollar, men tiden var som sagt knapp och man fick se sig besegrade i första matchen i en matchserie som jag tror kommer gå till fem matcher.

Sävehof kom till Lisebergshallen där de skulle möta RIK, laget som släppte in minst mål bland alla lag i grundserien. Lagets fruktade 5-1 försvar försökte Sävehof bekämpa med en väldigt ovanlig och speciell formation. Istället för att ställa upp exakt så som alla lag gör, med den vanliga uppställningen med tre niometersspelare och tre sexmetersspelare så experimenterade tränare Wedberg med en uppställning innehållandes fyra niometersspelare. Tanken med denna formation mot ett 5-1 försvar är att överbelasta indianen, dvs spelaren med fri roll, så att man spelar bort honom och istället får ett överläge mot det uppställda försvaret bakom.

Taktiken fungerade helt okej, problemet var inte Sävehofs målproduktion, utan snarare försvarsspel och målvaktsspel. Det första mötet bådar dock väldigt gott inför de fortsatta matcherna och det ser fortfarande väldigt ovisst ut kring vilket av lagen som kommer ta semifinalplatsen.

**********

I mötet mellan Malmö och Alingsås var det hemmalaget som började absolut bäst. Laget var i ledning med 9-6 med cirka 20 minuter spelade innan Alingsås tog tag i halvleken och därefter lyckades hålla Malmö på endast ett gjort mål. Alingsås gjorde samtidigt hela åtta mål och kunde efter den sämre inledningen reparera de sista 10 minuter och gå till halvtidsvila i ledning med 14-10. I andra halvlek lyckades gästerna hålla Malmö på avstånd halvleken igenom och kunde till slut ta hem det första mötet och direkt börja med en bortaseger.

***********

Den fjärde och sista kvartsfinalen spelades på torsdagen mellan IFK Kristianstad och Guif. Om de andra matcherna var jämna så var detta första möte något av det motsatta. IFK gick direkt ut och visade var skåpet ska stå genom att rent ut sagt köra över gästerna från Eskilstuna. Guif såg i stora delar av matchen ut som ett juniorlag som mötte ett större och starkare seniorlag. IFK var helt enkelt alldeles för bra denna dagen och efter 11-1 med 15 minuter spelade så var matchen redan avgjord. IFK kommer vinna denna matchserien över Guif och jag tror det ska mycket till ifall de till och med ska kunna knipa en enda seger. Särskilt när IFK i matchen visade upp ett försvarsspel som kan ha varit säsongens allra bästa från laget. Denna matchserie ser tyvärr redan ut att vara avgjord men vi har tre andra kvartsfinaler som jag tror kommer bli väldigt jämna.