Drömstart på säsongen för Vita Hästen

Bild från Bildbyrån

Vita Hästen står för en skräll redan i den första omgången när man på bortaplan tar tre poäng mot AIK på Hovet. Segersiffrorna skrivs till 2-1 och det innebär att Vita Hästen nu kliver upp som serieledare.

AIK var spelmässigt det bästa laget i den första perioden och fick ett bra tryck på Vita Hästen både under och efter sitt Powerplay i början på matchen. Men Vita Hästen skulle skapa målchanser. Först har Marcus Eriksson ett mycket fint läge när han åker sig loss och blir fri med målvakten, men ingen utdelning denna gång.

Det skulle han dock få i slutet på den inledande perioden när Vita Hästen får bra snurr i anfallszon och med mycket trafik framför mål kan "Macke" göra 1-0 bakom en skymd August Hedlund i AIK-målet.

Eriksson har också bud på 2-0 innan perioden är slut.

Vita Hästen får inleda andra perioden i Powerplay-spel men utan att det blir mål. Dock behåller man trycket och när AIK inte får ut pucken från egen zon så är Linus Andersson framme och på egen hand kliver framåt i banan och skjuter in 2-0.

Annars är det mycket AIK i mellanperioden och man får flera gånger om spelar i numerärt överläge. Men fortsatt mållöst hemmalag efter två perioder på Hovet.

Något som också ska nämnas är att Vita Hästen tilldöms straff efter en kontring i boxplay. Dock så missas den av Istvan Bartalis.

Ledning två mål inför tredje och nu gällde det att ta kloka beslut och inte ta på sig något onödigt. Men det är precis vad man gör när man en bit in på perioden får spela boxplay i tre mot fem. Ett gyllene läge för hemmalaget att spräcka sin målnolla, men Vita Hästen reder ut det. Viktigt och lite av matchavgörande, känns det där och då som. Även fast det återstår hela 13 minuter på matchklockan.

AIKs jakt på mål fortsätter men Viktor Kokman i Hästen-målet står rätt och gör gång på gång en ny räddning.

Och AIK gör ytterligare ett försök när man redan med 4.50 plockar målvakten. Med 54 sekunder kvar så ger det också utdelning. 1-2 genom Johan Porsberger som kan prickskjuta in pucken i öppet mål när inte Kokman är med på svängarna.

AIK är sedan nära 2-2, mycket nära. Men Vita Hästen håller undan och vinner med 2-1.

Vilken skräll, det får man ändå säga.

---

Publiken.

Man meddelar att 3654 biljetter var sålda. Ja, man räknar sålda biljetter här tydligen. Det kan man tycka lite vad man vill om. Men någonstans så vill man ha en siffra på hur många som tagit sig till matchen också.

Stämningen ikväll? Sådär. Man får tänka på att Hovet är en stor arena som rymmer cirka 8.000 pers.

3600 i "Himpa" hade dock gett en bättre stämning.