Hockeyettan 5 år senare: Målvaktsligan
Hockeyettan 5 år senare: Målvaktsligan

Tex Williamsson i Panterns tröja | Bild: Bildbyrån

Hockeyettan 5 år senare: Målvaktsligan

Mellan varven blickar den här bloggen tillbaka i Hockeyettanhistoriken, en liten vandring längs minnenas allé så att säga. Först tittade vi på de bästa målskyttarna från säsongen 15/16. Den här gången kollar vi in de fem bästa målvakterna.

Det är alltid lite kontroversiellt när det gäller målvakter. Vad ska man kika på? Antal vinster, räddningsprocent eller kanske insläppta mål per match? Jag väljer att foksuera på procenten (den här gången) för de målvakter som spelade 10 eller fler matcher säsongen 2015/16.

Målvaktsligen Topp 5 - Räddningsprocent

1. Mattias Pettersson, Lindlöven - 24 matcher/94,9%

Då: Pettersson var redan säsongen 15/16 en rutinerad herre med fem säsonger på nacken i Hockeyettan och fick som krydda på moset allsvenskt kontrakt säsongen därpå med Mora och hjälpte klubben att spela upp sig i SHL. Året därpå gjorde han 14 matcher för Mora i SHL.

Nu: Efter två säsonger med imponerande siffror i Björklöven i Hockeyallsvenskan bytte han inför säsongen till ligakonkurrenten Kristianstad där det av naturliga skäl gått tyngre precis som för klubben.

2. Tim Juel, Östersund - 11 matcher/94,7%

Då: Att kalla Tim Juel för något annat än en talang är ren lögn. Redan som 16-åring debuterade han i Östersunds a-lag i Hockeyettan och gjorde inte alls bort sig. Det tog däremot ganska många säsonger innan han fick chansen på riktigt, men det berodde kanske inte fullt ut på honom själv. Säsongen 15/16 visade han under sina 11 matcher att han var en spelare att lita på.

Nu: Efter åtta säsonger i Östersunds a-lag (där han vid flera tillfällen lånades ut till antagonisten Brunflo som spelade i samma serie som Östersund) valde han att lämna Östersund och Hockeyettan för BIK Karlskoga och Hockeyallsvenskan. Han gör nu sin andra raka säsong som "etta" och går från klarhet till klarhet. SHL nästa?

3. Robin Johansson, Troja/Ljungby - 20 matcher/93,9%

Då: Troja-Robin spelade hela sin juniorkarriär i klubben och tog sedan chansen att testa på spel i USA innan han återvände hem. Väl hemma igen tog han på sig rollen som den givna "ettan", inte minst när det började spelas kvalhockey, som sedermera också ledde till Hockeyallsvenskan med moderklubben. Efter den säsongen styrdes kosan till Karlskrona där det också blev spel i Hockeyallsvenskan.

Nu: Robin är tillbaka i Hockeyettan, denna gång i Nybro där han är den allra viktigaste spelaren, tillika en av Hockeyettans allra bästa målvakter. Det räcker med att titta på hans statistik så här låmgt den här säsongen samtidigt som man kikar på Nybros målproduktion för att inse hans storhet. På sju (av Nybros åtta) matcher har Johansson räddat nära 96% av skotten.

4. Tex Williamsson, Tyringe - 19 matcher/93,9%

Då: Innan säsongen 15/16 var det nog inte många som några högre summor på att Tex Williamsson skulle bli en målvakt att satsa på. Efter att harvat runt i Hockeytvåan i bland annat Nittorp, Gislaved och Limhamn kom han till Tyringe säsongen 14/15 och hjälpte klubben att nå Hockeyettan. Väl där briljerade Williamsson till den milda grad att Pantern ville testa honom i Hockeyallsvenskan för att sedan göra honom permanent året därpå. Sedan 2015/16 har karriären gått spikrakt uppåt.

Nu: Efter ett antal säsonger som stabil målvakt i Hockeyallsvenskan fick han sin SHL-chans i fjol med IK Oskarshamn där han förblev förstavalet. Den här säsongen har han hittills noterats för en vinst och en oavgjord match i ett ligans hetaste lag - Oskarshamn. Vem hade kunnat tro något av det för några år sen?

5. Oliver Eriksson, Borlänge - 11 matcher/93,7%

Då: Efter juniorkarriären som började i Dalarna och avslutades i Örebro valde Eriksson Borlänge som spelplats. Under hans första säsong gjorde han inget strre väsen av sig men när säsongen 15/16 tog fart så gjorde också Eriksson det. "Oturligt" nog fick han dela målvaktsposten med en annan yngling vid namn Viktor Kokman som sedermera skulle hamna i Hockeyallsvenskan och numer återfinns i Norge. Eriksson gjorde vad han kunde och noterade fina siffror under sina 11 matcher.

Nu: Karriären lyfte inte riktigt för Oliver Eriksson efter succén. Sedan säsongen 15/16 har han representerat det nedre skiktet av klubbar i Hockeyettan och gjort en sväng ner i Hockeytvåan med Linden som han var med och spelade upp i Hockeyettan. I år hittar man honom i Surahammar under ledning av bland annat ikonen Conny Strömberg. Säsongen har emellertid börjat tufft för Eriksson som står noterad för fyra förluster hittills.

Källa: Eliteprospects

Dela inlägg

Kommentera blogginlägget