Sammanfattning: Årets fotbollshändelser 2017 - del 2

Bild från Bildbyrån

Sammanfattning: Årets fotbollshändelser 2017 - del 2

Ännu ett fotbollsår är till ända. Även om det fortfarande återstår några härliga matcher att sätta tänderna i passar jag på att sammanfatta fotbollsåret 2017. Jag minns mycket, men har glömt ännu mer. Vi blandar högt och lågt, håller det högst personligt och mestadels med glimten i ögat. Utan någon större struktur eller logik, här är årets fotbollshändelser 2017:

Årets bragd 2: Janne Anderssons svenska landslag

Sverige slutade före Nedeländerna i kvalet, besegrade Holland och slog ut Italien i playoff. Vad Party-Janne Anderssons begränsat obegränsade kollektiv till landslag åstadkommit är ingenting annat än en bragd.

Årets ligasegrare: Monaco

Efter fyra säsonger på den franska tronen avsattes rika, mäktiga Paris Saint-Germain av Leonardo Jardims ungdomliga, underhållande Monaco när spelare som Radamel Falcao, Kylian Mbappé, Fabinho, Timoué Bakayoko och Bernardo Silva skög monegaskerna till titeln innan klubben länsades i somras.

Årets äntligen: Feyenoord

Väntan var nästan olidligt lång, men för första gången sedan 1999 kröntes Feyenoord till Eredivisie-mästare efter att veteranen Dirk Kuyt gjort hattrick i 3-1-segern mot Heracles i den avslutande ligaomgången.

Årets målvakt: David de Gea

Ederson har varit lysande sedan flytten till Manchester City och Jan Oblak fortsätter att vara strålande för Atlético Madrid, men i min bok finns det ingen bättre målvakt i världen än Manchester Uniteds David de Gea. De Gea har slipat bort alla sina svagheter och är den tryggaste sista utpost som José Mourinho kan ha. De Gea gör sällan några misstag och han kan på egen hand vinna matcher åt United, vilket insatsen mot Arsenal tidigare den här månaden bara var ytterligare ett exempel på.

Årets försvarare: Milan Skriniar

Vilket 2017 Milan Skriniar haft. Så sent som i januari 2016 höll mittbacken till i en undanskymd tillvaro i slovakiska MSK Zilina och få hade någonsin hört talas om honom. Sedan flytten till Sampdoria i januarifönstret i fjol har karriären gått spikrakt uppåt. Skriniar var strålande i Sampdoria och blev en nyckelpjäs i Marco Giampaolos lag. När han i somras värvades till Inter skickade många Nerazzurri-supportrar avundsjuka blickar mot den rödsvarta delen av Milano, där Milan lagt beslag på Juventus Leonardo Bonucci, men efter ett halvår med Skriniar finns det ingen som ångrar värvningen. Skriniar har varit lysande under den första säsongshalvan och blivit den försvarsjätte som Inter och Luciano Spalletti byggt defensiven på. Han är dessutom bara 22 år gammal. Milan Skriniar kan bli precis hur bra som helst.

Årets mittfältare: Kevin de Bruyne

Vilket geni. Kevin de Bruyne var strålande i Wolfsburg, men under Pep Guardiolas ledning har han tagit klivet upp till nästa nivå och blivit Manchester Citys viktigaste spelare. Det finns få fotbollsspelare i världen som är bättre än belgaren.

Årets anfallare: Harry Kane

Harry Kane signade ut från 2017 med sitt åttonde hattrick för säsongen när Tottenham körde över Southampton med 5-2. Kanes 56 mål på 52 matcher för Spurs och England under 2017 gör honom till den främsta målskytten i Europas fem toppligor före Lionel Messi (54 mål på 6 4 matcher), Cristiano Ronaldo (53 på 60), Edinson Cavani (53 på 62) och Robert Lewandowski (53 på 55).

Årets målkung: Anton Weman

Vem sa att allt fokus måste ligga på den internationella fotbollen? I de regionala serierna blev Anton Weman hela Örebros skyttekung när han smällde in 38 baljor på 22 matcher när lilla Ervalla SK säkrade en Division 4-plats.

Årets mest urspårade: Transfersummorna

Paul Pogba blev världens dyraste fotbollsspelare när han värvades tillbaka till Manchester United för 89 miljoner pund. Övergångssumman kritiserades och José Mourinho ådrog sig i vanlig ordning uppmärksamhet för anmärkningsvärda uttalandet när han hävdade att summan snart kommer anses liten. ”Nästa sommar kommer några spelare med hälften av hans kvalitet kosta samma summa eller mer”, hävdade portugisen. Och han har fått rätt. 2017 har varit året då transfersummorna eskalerat fullständigt. Neymar kostade 2,2 miljarder, Ousmané Dembélé dryga en miljard och igår blev Virgil van Dijk tidernas dyraste försvarsspelare när Liverpool betalade nära 840 miljoner för att värva holländaren från Southampton. Vansinniga summor. Och värre kommer det bli.

Årets tränare: Maurizio Sarri

Zinedine Zidane vann La Liga och den andra raka Champions League-titeln, Pep Guardiola har gjort Manchester City till en oslagbar segermaskin under första halvan av 2017-18 och Leonardo Jardim bröt PSG:s dominans. Men det här ska ju vara en personlig lista. Och personligen är jag så oerhört imponerad av vad Maurizio Sarri håller på med i Neapel. Sarri har inte samma medel att arbeta med som hans konkurrenter, ändå har han gjort Napoli till en genuin titelutmanare genom att stadigt förbättra de spelarna han har till förfogande. Dessutom når Napoli sina resultat genom att spela Europas bästa och mest sevärda fotboll.

Årets talang: Kylian Mbappé

Det går inte att komma ifrån Kylian Mbappé när vi talar om årets talang. För ett drygt år sedan var Mbappé mer eller mindre helt okänd. Mbappé, som växt upp i Paris förorter, slog sig in i Monacos startuppställning på Valere Germains bekostnad och sedan dess har hans klättring till den absoluta fotbollseliten gått i rekordfart. 21 mål och åtta assist i Ligue 1 och Champions League ledde honom in i Didier Deschamps franska landslag och övertygade PSG att betala miljardbelopp för att hämta hem honom till Paris. I PSG-tröjan har succén bara fortsatt och Mbappé har gjort 12 mål och 11 assist som del i anfallstrojkan med Neymar och Edinson Cavani. Och grabben fyllde 19 för åtta dagar sedan.

Årets spöke: Panamas ghost goal

Den var ju inte ens nära. Bollen träffade stolpen, men var i ärlighetens namn aldrig nära att passera mållinjen, men Panamas kvitteringsmål mot Costa Rica i CONCACAF:s VM-kval godkändes och i minut 88 kunde Roman Torres 2-1-mål skicka Panama till VM för första gången.

Årets förälskelse: Lorenzo Pellegrini

En fotbollssäsong medför ofta en hel drös förälskelser, stora som små, men en spelare jag verkligen tagit till mitt hjärta 2017 är italienaren Lorenzo Pellegrini. Pellegrini var strålande i Eusebio Di Francescos Sassuolo och jag fick verkligen upp ögonen för den mångsidige mittfältaren när jag på plats på Stadio Olimpico såg honom dominera för Italiens U21-lag. Pellegrini värvades tillbaka till Roma, där han spenderade sina ungdomsår innan han 2015 lämnade för Sassuolo, och den långe, kloke och bollbegåvade mittfältaren har fortsatt sin utveckling i huvudstaden.

Årets tupp: Andrea Belotti

Il Gallo, Andrea Belotti, gjorde 26 mål och 7 assist i Serie A under fjolårssäsongen, men har haft desto svårare med målskyttet i år där skador gäckat Torinos urkraft till anfallare. Hittills har det bara blivit fyra mål på 15 framträdanden för 24-åringen, som lär hoppas att 2018 blir bättre.

Årets uppryckning: Valencia

Valencia är tillbaka på allvar under Marcelinos ledning. Truppen fick sig en ombyggnation under sommaren när gammalt och grinigt kastades ut för ungt och nytt och nu spriar återigen någon form av optimism i Valencia, som firar nyår som tabelltrea, före bland annat Real Madrid och nu ska till och med Nuevo Mestalla, arenafiaskot som stått halvklar sedan 2009, byggas klart. Los Ché-supportrarna hoppas på att 2018 medför ännu fler goda nyheter för Valencia.

Årets grinigaste: José Mourinho

Manchester United är bättre än i fjol, men inte i närheten av tillräckligt bra för att utmana om Premier League-titeln och José Mourinho är lika grinig som bara José Mourinho kan vara, när han kommer med det ena bisarra utspelet efter det andra.

Årets match: Manchester City – Monaco

Wow, vilken match det var. Manchester City kom tillbaka från underläge två gånger om hemma mot Monaco för att säkra en 5-3-seger som där och då kändes tillräcklig för att ta City vidare i Champions League. Så blev dock inte fallet, Monaco vann returen med 3-1 och tog sig till kvartsfinal på bortamål.

Årets comeback: Barcelona – PSG

PSG var ju klart för kvartsfinal efter överkörningen i det första mötet i Paris, där man vann med 4-0 på Parc des Princes. Men returen blev den mest spektakulära av fotbollsmatcher. Luis Suárez gav Barcelona ledningen direkt i matchinledningen och PSG-spelarna hade nerverna utanpå kläderna på Camp Nou. När Lionel Messi gjorde 3-0 efter 50 minuter såg comebacken möjlig ut, men drygt tio minuter senare släckte Edinson Cavani hoppet med sitt reduceringsmål. Barcelona var plötsligt tvungna att göra ytterligare tre mål under den avslutande halvtimmen, vilket kändes osannolikt. Så var det inte. Neymar gjorde 4-1 i 88:e, 5-1 på straff i 91:a och i 95:e sköt Sergi Roberto Barcelona vidare med sitt 6-1-mål. Galen tillställning.

Årets utbrott: Daniele De Rossi

Daniele De Rossi vägrade att värma upp när Italien jagade seger och en VM-plats mot Sverige på San Siro. ”Vad fan ska jag in och göra? Vi behöver inte spela oavgjort, vi behöver vinna”, fångades en ilsken De Rossi säga till en av Italiens tränare samtidigt som han pekade på Napoli-stjärnan Lorenzo Insigne. Insigne kom dock inte in, vilket Ventura kritiserades kraftigt för, och efter matchen klev De Rossi in på Sveriges spelarbuss för att gratulera svenskarna och be om ursäkt för sitt och lagkamraternas beteende, samt för att fansen buat under Sveriges nationalsång.

Årets farfar: Paulo Dybala

Paulo Dybalas farfar bär alltså det smått fantastiska förnamnet Boleslaw. Magiskt.

Årets revansch: Paulinho

Utskrattad efter fiaskot i Tottenham flydde Paulinho till Kina och alla trodde att brassemittfältarens karriär i Europa därmed var över. Men efter att Paulinho klivit fram som en nyckelspelare i Tites brasilianska landslag valde Barcelona att satsa på brassen och Paulinho har under hösten varit väldigt bra på Ernesto Valverdes mittfält och bidragit med sex mål.

Årets storfot: Mikel Oyarzabal

Real Sociedads vänsterytter Mikel Oyarzabal, som går under smeknamnet ”Bigfoot” för sina båtar till fötter i storlek 47, debuterade redan under David Moyes ledning men slog sig in i La Real under Eúsebio Sacristán och den här säsongen har 20-åringen fortsatt sin utveckling. Han debuterade i Spaniens landslag redan som 19-åring och den här säsongen har den tekniske yttern med det kraftfulla skottet gjort åtta mål och spelat fram till ytterligare fyra. La última perla de la joya de la Real, skrev katalanska Sport i början på året. Storfoten har fortsatt på den inslagna vägen och nu kopplas han redan samman med en framtid utanför Anoeta.

Årets slöseri: Milan

Milans extravaganta spenderande under sommaren kunde inte ha slagit mer fel. Kina-pengarna skulle föra Milan åter till toppen men få av de tio nya spelarna har imponerat och Milan återfinns först på elfte plats i Serie A, där Rino Gattuso ersatt sparkade Vincenzo Montella på tränarbänken utan några större förbättringar. Milan tog en grov chansning som spendarade så vitt och brett på nyförvärv, varav många inte varit i närheten av att leva upp till sina prislappar, och nu riskerar I Rossoneri att betala dyrt för det misstaget.

Årets mest avskydde: Giampiero Ventura

Giampiero Ventura är universalt avskydd i Italien efter fiaskot när Gli Azzurri missade VM efter playoff-förlusten mot Sverige. Han är förvisso till åren, men chansen att Ventura kommer få ett nytt jobb på hemmaplan är nog minimal och han gör nog bäst i att undvika de italienska gatorna ett tag. Det här glömmer inte italienarna i första taget.

Vad minns ni bäst från fotbollsåret 2017?