Problemen sitter högre upp än Johan Hult
Problemen sitter högre upp än Johan Hult

Bild från Bildbyrån

Problemen sitter högre upp än Johan Hult

HV71 befinner sig just nu i sin kanske största kris någonsin där mångas blickar riktas mot Johan Hult och Nicklas Rahm. Men jag tror att man behöver ställa om siktet lite högre upp än både Johan Hult och Nicklas Rahm.

Att situationen är allvarlig i HV71 råder det inga tvivel om, läget är såpass allvarligt att dom faktiskt riskerar att hamna i negativt kval. Det skulle bli en mental käftsmäll som motståndarna hade kunnat rida på och jag tror inte HV hade fixat det rent mentalt i en matchsetie bäst av sju.

Men varför ser det ut som det gör just nu och vem ska man egentligen belasta? Spelarna på isen ser både omotiverade, ledsna och trötta ut. Visst dom har ett ansvar men nej man kan inte beskylla dom utan där faller ansvaret på Nicklas Rahm som ska se till att lyfta fram det bästa hos varje spelare. Rahm har misslyckats fullständigt, det ska till och med gått så långt att han förlorat omklädningsrummet och då är man körd som tränare.

Hans hårda ledarstil och aggressiva humör liknas mångt och mycket med Andreas Johansson och det vet vi alla hur det gick. Spelare mår dåligt under hans ledning och flera vill även få bort honom från båset. Allt detta visar spelarna så gott dom kan ute på isen utan resultat, det är tydligt att dom slutat lyssna.BB201128 MB098

HV71:s tränare Nicklas Rahm under ishockeymatchen i SHL mellan HV71 och Skellefteå den 28 november 2020 i Jönköping.

Johan Hult har samtidigt det yttersta ansvaret och var den person som anställde Nicklas Rahm från första början. En gigantisk felrekrytering och dålig scouting då Rahms temperament och sätt var allmänt känt redan från tiden i Växjö. Men samtidigt kan man inte bortse från att hans tänk kring detaljer då Nicklas är extremt noggrann i allt han gör.

Då blir det inte lätt för Johan Hult att säga nej när Rahm samtidigt var väldigt tydlig med att blir han inte huvudtränare så skulle han lämna föreningen. Att han sen inte visade sig mogen för uppgiften var nog inget dom hade räknat med, men inte heller att det skulle gå så här dåligt.

Hult som sportchef har dock gjort det han ska göra under åren, att värva bra spelare och ge dom förutsättningar till att bli ännu bättre spelare. Det har han lyckats bra med. Det han däremot inte lyckats lika bra med är tränarfrågan. Flertalet har fått foten under hans tid som sportchef och jag kan inte se något annat än att Rahm får gå samma öde till mötes, det är oundvikligt.

BB170429 ZN025

Sten-Åke Karlsson och HV71:s klubbdirektör Agne Bengtsson efter final 7 i SM-slutspelet i ishockey mellan HV71 och Brynäs den 29 april 2017 i Jönköping.

Att bara blicka mot Rahm och Hult är att sikta för långt. Utan ska föreningen lyckas vända detta så borde det framförallt göras förändringar på högsta ledningsnivå. Johan Hult och Johan Davidsson har försökt men att inget har hänt eller skett de senaste åren är på grund av att herrar som Agne Bengtsson och Sten-Åke Karlsson måste våga doppa händerna i skiten och faktiskt våga fatta känsliga beslut och gå in i konflikter istället för att gömma sig.

En förändring i ledarstaben med ny huvudtränare är oundvikligt. Borde Johan Hult lämna som sportchef? Nej, allt som allt så har han gjort det han ska på ett övervägande bra sätt.

Ska HV71 bli den klubb dom vill vara så behöver man ställa in siktet högre än Johan Hult. Det är framförallt där man behöver göra förändringar, i den högsta ledningen.

Dela inlägg

Kommentera blogginlägget