Juventus vs Napoli - Titelstriden!
Juventus vs Napoli - Titelstriden!

Bild från Bildbyrån

Juventus vs Napoli - Titelstriden!

Med tretton omgångar av Serie A är det klart och tydligt vilka som kommer att kriga om Lo Scudetto... Nord vs Syd, Allegri vs Sarri, Juventus vs Napoli.

1. Napoli 66 poäng

2. Juventus 65 poäng

Båda lagen har chansen att spräcka 100-poängsvallen om man fortsätter med samma poängsnitt. Vi går igenom för förutsättningarna samt vad som talar för och emot respektive klubb inför seriens slutspurt. Vi börjar i norr.

Higuain

Juventus

Den gamla damen har hamnat lite i skuggan av Napolis succésäsong och Juventus har inte alls fått den uppmärksamhet som Napoli fått. Många talar om att Allegri har förmågan att vinna matcher utan att imponera vilket vi inte minst såg i helgens derby mot Torino där man vann med 1-0 i en ganska sömnig match för att vara ett derby. Kollar vi dock till tabellen kan vi snabbt se att Juventus är laget som gjort flest mål i Serie A med sina 62 mål på 25 matcher.

Allegri har ännu en säsong visat sig vara världens bästa tränare när det kommer till att hantera trupprotationer och att komma i formtopp till våren. I höstas när hela världen uppmärksammade Napolis framfart med en underhållande fotboll under Sarri så tuffade samtidigt Allegris Juventus på och tog sina tre poängare. Utan att imponera.

Vad talar för Juventus?

1. Allegri

Vi nämnde det tidigare, men Massimiliano Allegri får inte underskattas när det kommer till att fingra på sina laguttagningar för varje ligamatch för att få till den perfekta rotationen. Allegri vet att en serie är ett maraton och ingen sprint. Därav också Juventus framgångar i Serie A och misslyckanden (?) i Champions League under Allegri.

2. Bredden

Juventus har en bredd i truppen som få andra lag i Europa kan mäta sig med. Och jämför vi med Napoli är det nästan skrattretande stor skillnad på klubbarnas bredd. Att kunna vila spelare som Buffon, Marchisio, Bernardeschi och Dybala i ett derby som i helgen säger en hel del.

3. Erfarenheten

Det här är inte första gången Juventus är med om en titelstrid om man säger så. Kanske blir det ovanligt tajt denna säsong men hela klubben är väl medvetna om hur man ska hantera det. Från piazzan till klubbledningen till tränaren till spelarna. Alla vet exakt vad som krävs i situationer som denna och kan bibehålla lugnet.

Frågetecknet?

Oavsett hur bred trupp Juventus har så kommer det bli ett problem om klubben tar sig långt i Champions League. Nu har man förvisso satt sig i ett uselt utgångsläge inför returen mot Tottenham där man är stor underdog att kvalificera sig efter man tappat 2-0 till 2-2 på hemmaplan. Men tar sig Juventus vidare kommer det att påverka laget negativt i ligaspelet.

Insigne

Napoli

Ingen har väl missat Napolis framfart i Serie A sedan Maurizio Sarri tog över som tränare. Man vet att toppen är nådd när Napolis succé når svensk media. Napoli har inte vunnit Serie A sedan 1990 och då med Maradona i spetsen och sedan dess har mycket hänt, minst sagt. Nu är man dock närmare än Lo Scudetto än någonsin och regeln om att man inte får prata om Lo Scudetto för vidskeplighetens lagar i Napoli verkar staden nu skita i. Det finns bara en sak man talar om i Napoli nu och det är att vinna den där jävla titeln och sätta Norditalien på plats.

Vad talar för Napoli?

1. Försprånget

Även om det endast skiljer ett poäng mellan Napoli och Juventus i nuläget är det en poäng som är svår för Juventus att hämta ikapp. Det här är två lag som endast tappat poäng i fyra matcher vardera denna säsong och det skulle inte förvåna någon om det blir just en poäng som skiljer lagen åt när säsongen summeras. Trots att Juventus vunnit nio raka matcher har man inte lyckats knappa in på Napoli som också har nio raka vinster.

2. Inget Europaspel

Napoli åker garanterat ut Europa League nu i veckan efter man förlorat med 1-3 på hemmaplan mot Leipzig och väntas ställa upp med en b-elva i returmötet. Napoli vill åka ur Europa League för att kunna gå all in i Serie A. Napoli har dels inte truppen för att kunna slåss på två fronter men har dels inte heller samma press på sig att leverera i Europa. En sak som är säker är att varenda människa i Napoli småler när Napoli på torsdag åker ur. 100% fokus på Serie A är det som gäller.

3. Hungern

Napoli har som sagt inte vunnit Serie A sedan 1990 och det finns nog ingen stad i hela Europa som hungrar mer om en ligatitel än just Napoli. Det borde ge Napoli någon procent fördel att dem spelar varje match som om det vore en final till skillnad från maskineriet i norr som endast tuffar på i vanlig takt.

Frågetecknet?

På samma sätt som att hungern efter en ligatitel ger Napoli någon procent fördel så kan det lika gärna ge en motsatt effekt. Pressen som spelarna i Napoli har på sig från fansen går inte att beskriva med ord. Samtidigt som varje seger firas som en final i Neapel kommer en förlust att kännas rejält för spelarna. Pallar alla, exempelvis Napoli-sonen Insigne det trycket hela vägen in?

Avgörandet

Söndagen den 22:a april i den 34:e omgången i Serie A tar Juventus emot Napoli i Turin. Mer än så behöver inte sägas.

Forza!

Dela inlägg

Kommentera blogginlägget