Gennaro Gattuso

Bild från Bildbyrån

Gennaro Gattuso

Efter helgens 0-0 match hemma mot Torino fick det "äntligen" vara nog. Det har bara varit en tidsfråga innan det skulle ske, men nu har Vincenzo Montella fått sparken efter 16 månader som tränare för AC Milan. Lika snabbt som Montella fick sparken kom beskedet om att Gennaro Gattuso tar över som tränare. Vad har vi på Gattusos tränarkarriär?

En närmare beskrivning av Gennaro Gattuso är knappast nödvändig utan det enda vi kan lägga till är att han är uppväxt i byn Corigliano Calabro i södra Italien. Coolt. Däremot har långt ifrån alla koll på vad Gattuso gjort efter karriären och hur det kommer sig att han nu får ta över Milan förutom att han såklart är en profil inom klubben.

  • FC Zion, Schweiz - Feb 2013 till Mars 2013

Gattuso inledde sin tränarkarriär där hans spelkarriär tog slut. FC Sion i Schweiz där han ett tag var spelande tränare vilket dock fick ett snabbt slut och Gattuso fick packa ihop och flyttlasset gick till Sicilien.

  • Palermo, Italien - Juni 2013 till September 2013

På Sicilien blev Gattuso ny tränare för Palermo under den galna ägarens Zamparinis styre. Zamparini bytte tränare fem gånger under den säsongen vilket får ses som en fullt normal säsong. Gattusos session i Palermo blev inte särskilt långvarig och efter åtta matcher som tränare och blandade resultat fick Gattuso röra sig vidare mot nästa ö-lag.

  • OFI Crete, Grekland - Juli 2014 till December 2014

Sommaren 2014 tog Gattuso över bottenlaget i den grekiska superligan OFI Crete. Efter en dålig höstsäsong och ett Kreta på nedflyttningsplats fick Gattuso lämna skutan redan i december samma år.

  • Pisa, Italien - Augusti 2015 till Juni 2017

Gennaro begav sig återigen tillbaka till Italien och nu var det AC Pisa i Serie C som blev nästa försök. Pisa blev staden där Gattuso fick sitt genombrott som tränare och för första gången fick Gattuso positiva vibbar från media när han lyckades ta upp Pisa från Serie C till Serie B under sin första säsong. Gattuso fick för första gången stanna som tränare över en hel säsong och han var mannen som skulle hålla Pisa kvar i Serie B även kommande säsong. Dock föll det inte väl ut i Serie B och Pisa åkte ut med dunder och brak som nykomling i Serie B. Väldigt anmärkningsvärt denna säsong var att Pisa släppte in näst minst mål i serien men slutade ändå sist. Fler 0-0 matcher av ett lag på en säsong har nog aldrig skådats, vilket kanske säger en del om Gattuso som tränare. I samband med Pisas nedflyttning fick Gattuso återigen packa väskorna och bege sig till Milano.

  • AC Milan, Italien - Juli 2017 till ?

Gattuso har under hösten varit tränare för Milans primavera lag där det har gått bra för klubbens ungtuppar. Med 19 poäng på 10 matcher samt en tredjeplats i ligan finns det inget att klaga på Gattusos jobb för laget. Och nu är det alltså dags för Gattuso från Corigliano Calabro att ta steget upp som tränare för Milans A-trupp och frågan är om han verkligen kan hantera det? Självklart är Gattuso tänkt som en interim-tränare och det blir mycket intressant att se om Gattuso kommer lyckas behålla sin plats på tränarbänken säsongen ut.

Forza Genna säger vi på Casa Calcio!

Calabria

Gennaro Gattusos hemort i Kalabrien. Corigliano Calabro.