Bollinnehav 74%
  • Hem
  • Bollinnehav 74%
Bollinnehav 74%

Bild från Bildbyrån

Slutet på en annorlunda säsong

Inte långt kvar nu. Åttondelsfinalerna, kvartsfinalerna och semifinalerna färdig spelade. Endast finalen återstår. En Champions League säsong som har bjudit på det väntade och det minst oväntade på en och samma gång. Skrällar på planen och utanför, favoriter som har åkt ut och tagna beslut som har förändrat turneringen. Överraskning på överraskning, men hur finalen än slutar ser det inte ut att bli någon riktig överraskning.

Paris Saint Germain mot Bayern München. Två av turneringens topplag i en final som i förhand ser ut som att bli en av dem mest dramatiska på länge. PSG som har spelat en rätt så övertygande fotboll hela säsongen, med undantag från vissa små skakiga matcher så som mot Atalanta i kvartsfinalen. Neymar som målmässigt inte helt lyckats få till det efter omstarten, men annars fortsätter bollen sitta klistrad på hans fötter. På andra sidan väntar storlaget från Tyskland. Bayern har kört över allt motstånd utan att tveka. Överlägsna i Bundesliga och hittills i Champions League. Robert Lewandowski som jagar Cristiano Ronaldos målrekord under en säsong i Champions League och en vänsterback som springer snabbast av alla. När slutspelsträdet blev klart sågs PSG som givna finalister. Hamnade på den sidan av trädet som ansågs ha lättare motstånd medans Bayern fick lag som Manchester City, Juventus och Barcelona på sin halva. Och Lyon förstås. Det såg tufft ut för Bayern, men det visade sig vara tvärtom.

Lyon slår ut Ronaldos Juventus och Pep Guardiolas City. Lyon som inte ens kommer köra Champions League nästa säsong om de inte vinner alltihop. Bayern kör över Barcelona med 8-2. Fotbollsvärlden förväntar sig en stormatch mellan vinnarmaskinen Bayern München och ett "Champions League-hungrigt" Manchester City. Men Lyon är inte färdiga än. Det vinner över City och ska möta Bayern näst. Där tar resan slut för det franska laget.

Nu återstår alltså bara finalen i en säsong som minst sagt har varit annorlunda. Pandemi som har skakat hela världen och därmed även fotbollsvärlden. Tveksamt om Champions League skulle spelas färdigt. Beslut om att turneringen ska spelas klart i Lissabon med endast enkelmöten fattas och självklart sker det skrällar på planen också. Hur finalen slutar är öppet. Stora, offensiva lag möter varandra. Världsstjärnor på jakt efter en efterlängtade bucklan. På något sätt är det logiskt hur det än slutar. 5-0 till Bayern, ändå ganska logiskt. De har kört över allt motstånd under hela säsongen så varför skulle PSG som har haft det lite kinkigt mot lag som Atalanta och Leipzig klara sig? 5-0 till PSG, på ett sätt förståeligt och logiskt. Ett väldigt offensivt inriktat lag med stora namn. Om de får en match där det går som det ska framåt och bakåt är 5-0 inte ett så konstigt resultat. Det konstigaste skulle vara att målmaskinen Bayern inte får in någon kasse.

Dela inlägg
Bollinnehav 74%

Foto: Carl Recine / Bildbyrån

Gräset blev grönt, till sist

En vår som ingen hade förväntat sig. Uppskjutna planer i hopp om bättre tider, inställda evenemang och kamp om överlevnad. Länder som stänger igen, människor isolerade i främmande länder och inom sjukhusets väggar. Personal som sliter dag och natt för att samhället någon gång ska kunna återgå till det normala. Och mitt i allt skulle fotbollen få plats? Här kommer en uppdatering om vad som gäller inför avslutningen av denna säsong.

Det har dragit igång igen, fotbollen är tillbaka. Självklart inte som alla fotbollsentusiaster hade hoppats, men det är i alla fall igång. Vi alla visste att det inte skulle kunna återgå till det normala nu direkt, så att få följa matcher med tomma läktare är ändå bättre än ingenting alls. Topp ligorna har spelats färdigt och nu vrids alla blickar mot den slutgiltiga turneringen och även den mest prestige fyllda i många ögons. Champions League. Ett slutspel som hann spela igenom lite mer än hälften av åttondelsfinalerna innan beslutet om att turneringen skulle bli uppskjuten på obestämd tid gick igenom, men med förhoppningar om att den skulle dra igång igen under augusti. Och det är där vi är nu. Vi ska nu få bevittna ett Champions League slutspel som inte liknar något tidigare.

Turneringen liknar mer ett litet ”mini-EM” då resten av slutspelet är uppbyggt på liknade sätt som EM. Åttondelsfinalerna som kvarstå kommer att spelas inför tomma läktare hos hemmalagets arena. De tidigare resultaten från det tidigare mötena behålls, vilket ändå är sig likt förutom att det nu ska spelas inför tomma läktare. Vi som har följt toppligorna (förutom den franska) nu efter uppehållet har ändå börjat vänja oss vid ljudet av spelarnas rop och tränarnas instruktioner. Samma regler som förut gällande det totala resultatet och borta mål, alltså att vid lika totalt resultat går det laget med flest borta mål vidare. Detta leder till en liten fördel för det nuvarande borta laget, då hemmalaget saknar sin tolfte spelare.

Kvartsfinalerna och framåt kommer dock att se annorlunda ut. Dessa kommer avgöras i ett enkelmöte och allihopa i Portugal. Matcherna kommer alltså att spelas inför tomma läktare, antingen på Estadio da Luz eller Estadio José Alavade i Lissabon och de avgörs i ett enda möte vilket ger en liten EM/VM känsla, fast den här gången för världens bästa klubblag. Även finalen kommer att spelas i Lissabon inför tomma läktare, då den egentligen skulle ha spelats i Istanbul, Turkiet.

I åttondelsfinalerna kvarstår stormötet mellan Real Madrid och Manchester City, där det sistnämnda laget har en liten fördel då de vann det första mötet med 1-2. Chelsea har det däremot tuffare. Det ska försöka sig på att vända 0-3 mot Bayern München på borta plan, ett Bayern som vann tyska högstaligan utan några större bekymmer. De resterande mötena är Juventus-Lyon och Barcelona-Napoli. Cristiano Ronaldos Juventus som är i underläge med 1-0 mot Lyon och Messis Barca som utgår från ett oavgjort resultat, 1-1.

Denna säsong har redan hamnat i framtida historieböcker och nu riktas alla ögon mot den sista och slutgiltiga turneringen som ska sätta punkt för den. Sett från ögon när beskeden kom att ligorna och UCL skulle skjutas upp på obestämd tid får man känna sig riktigt nöjd med hur det är. Nu kan vi fotbollsentusiaster avnjuta augusti månad med spännande och dramatisk toppfotboll även fast det kändes långt bort för bara någon månad sen. Även om det inte kändes så då, så verkar ändå gräset ha blivit grönare här på andra sidan.

Dela inlägg