• Hem
 • Bäckströms-blogg
Bäckströms-blogg

Bild från Bildbyrån

Topplagen överst i special teams!

Tighta matcher väntar i SHL:s slutskede. Ofta får special teams att en ökad betydelse i viktiga matcher där ett mål kan vara skillnaden mellan ett kvalspel, ett slut på säsongen, eller en möjlig play-in plats till slutspelet. Eller den avgörande skillnaden match sju I en slutspelsserie.

Det är är därför relevant att se hur lagen placerar sig i special-team när serien går i den avgörande fasen. Siffrorna avser power-play procent plus boxplayprocent.

Special-teams rankning: 2021-02-25

------------------------------------------------------------------------------------------------------

  1. Växjö: 111,17

  2. Luleå: 110,82

  3. HV71: 109,93

  4. Skellefteå: 105,14

  5. Oskarshamn: 103,05

  6. Rögle: 102,85

  7. Leksand: 102,34

  8. Brynäs: 96,83

  9. Frölunda: 96,26

  10. Linköping: 94,68

  11. Djurgården: 93,00

  12. Färjestad: 92,64

  13. Örebro: 90,03

  14. Malmö: 89,83

  ------------------------------------------------------------------------------------------------------

  Topp tre i SHL-tabellen finns inom topp-fyra

  I toppen är det noterbart att tre av fyra lag är topp-tre i tabellen. Vilket visar på att det är en viktig konkurrensfaktor för att nå en topplacering i tabellen.

  Men det finns även "undantag" i HV71 som är etta i Powerplay-effektiviteten och fyra i boxplayspelet. HV71 akilleshäl är med andra ord inte spelet i numerärt överläge eller underläge.

  Malmös special-teams har förbättringspotential

  I botten sticker Malmö som det enda laget som har under 90 % i special teams. Laget har både ett powerplay och ett box-play som placerar laget som jumbo i statistiken.

  Positiva överraskningar

  Leksand och Oskarshamn och sticker ut som det lag som kanske gjort den största positiva förändringen.

  Förra året blev de två lagen inte bara jumbo i tabellen, men även på jumboplatser i special teams. Säkert en av förklaringarna till att lagen i den i nuvarande ställningen inte är jumbo i den rådande SHL-tabellen.

  Negativa överraskningar

  Framförallt har Färjestad gjort en markant resa nedåt i tabellen i jämförelse med föregående års säsong. Från etta förra året till tolva i år.

  Special teams blir därför viktigt att förbättra om Färjestad vill spela mer än play-in eller kvartsfinal.


Bäckströms-blogg

Bild från Bildbyrån

It´s the final (SHL) countdown

Roglefans

Får Röglesupportrarna fira en serieseger ?

It’s the final countdown´- nu börjar slutspurten!

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

SHL: s grundserie har slutstationen i sikte. Alla lag utom två har bara tio matcher eller mindre kvar av de 52 matcherna. Transferfönstret är stängt, lagt kort ligger och lagen är rustade för slutspurten. Marginellt viktiga positioner i serien återstår att spela om för några lag. Andra kan andas ut och bevaka en förmodad topplacering.

Fem lag spelar för att undvika kval

Men fem lag spelar med kniven mot strupen. Allt måste kalibreras för att undvika en kvalserie där förloraren lämnar SHL och får en spelplan till nästa år som stavas Allsvenskan. En rolig serie att titta på - men under ett år som detta med minimala publikintäkter är prislappen för degradering enormt hög. Det är nästan bara Leksand som klarar av att åka jojo mellan SHL och Allsvenskan,

Rögle-Växjö-Luleå – kvartsfinalklara

Om vi börjar uppifrån är det sex lag som går direkt till en kvartsfinal. Topp-tre i tabellen, Rögle, Växjö, Luleå kommer att gå direkt till kvartsfinal om dom inte faller ihop som ett korthus.

En kvartett - tre till kvarten en till kvalet

För kvartetten Skellefteå, Frölunda, Leksand, och Örebro är det ett öppet race där fyra lag gör upp om tre platser. Här är det helt jämnt mellan lagen. Örebro är sju i serien – fem poäng efter Skellefteå på fjärde plats. Men de rödvita har två matcher mindre spelade än Skellefteå. Här kommer lagen att skifta plats omgång för omgång till sista matchen är spelad.

Hemmaplansfördel?

En direktplats i kvartsfinal – och en högre rankning i serien har inte på papperet en jättestor fördel. Samtliga lag i kvartetten har en placering i ”bortaplanstabellen” som inte nämnvärt skiljer sig från den totala tabellen.

Men det tär både på spelarna och ekonomin att spela fler ”onödiga matcher”. Skellefteå vill undvika en eller flera dyra flygresor, eller en lång bussresa till lagen söderut. Logistikpusslet som följer av ett play-in spel är för övriga lag (nu: Djurgården och Färjestad, Oskarshamn) är inte kostsamt som för Skellefteå.

Tabellplatserna 4-6 är bokade

Min magkänsla säger att det blir Skellefteå, Frölunda, och Leksand som kommer att knipa plats 4–6. Leksand kommer att utmanas av Örebro. Men Örebro får nöja sig med en sjundeplats. Men de rödvita mycket väl vålla något av topplagen bekymmer om det når kvartsfinalen.

Med Skellefteå spets och tillförda rutin i form av Melker Karlsson och Pär Lindholm kommer laget att bli direktkvalificerade för kvarten. Något annat vore en missräkning med den form laget hade innan uppehållet, och med den spetskompetens Forssell adderat till laget

Början på sista versen i SHL?

Versen nedan är Joey Tempest (från ”Vilda Väsby”) kända ingress på The final countdown. En världshit som i ett svep stöpte om hans liv och svenskt 80-tal. För lagen i bottenstriden står en SHL: plats på spel. Två lag kommer att göra upp om att skickas ner i avgrunden.

"We're leavin' together
But still it's farewell
And maybe we'll come back
To Earth, who can tell?
I guess there is no one to blame
We're leaving ground (leaving ground)
Will things ever be the same again"

Ett lag får ingen returbiljett

Tretton lag får en returbiljett – men det fjortonde laget lämnar SHL-säsongen utan returbiljett. Och kanske blir den föreningen aldrig sig lik för anspela på versen ovan?

Fem lag i ett getingbo

För Oskarshamn, Brynäs, HV71, Malmö och Linköping väntar en räcka matcher där skillnaden mellan vinst och förlust kan vara mer ödesdiger än någonsin.

Mellan Oskarshamn på tionde plats och Linköping på sista plats skiljer bara tre poäng. Malmö på trettonde plats har dock bara 39 matcher spelade.

Det här är ett getingbo ingen vill vara i. Och bottenstriden känns personligen intressantare än vilka lag som går till kvartsfinal.

HV71 mot Linköping möts i kvalet

Med kniven mot strupen kommer det att bli ett öppet race ända tills alla matcher spelats. Men jag tror att Linköping och HV71 kommer att få spela om en plats i SHL till nästa säsong. HV71 är säsongens största negativa överraskning. Jönköping vädrar vårsol - men laget i deras hjärta har parkerat långt ner i tabellen och nu är goda råd dyra om det inte ska bli en kvalfylld vår för minst ett lag i Småland.

Bye-Bye Linköping

Linköping har försökt med det mesta, tränarbyte, chansvärvningar, ny målvakt. Supporterpengar. Inget har fått Pajens lagbygge att få vind i seglen och lämna sista platsen. Skador på nyckelspelare har även försatt läget i ett prekärt läge.

I Linköpings sista fyra matcher väntar Rögle och Luleå hemma – och sen HV71 och Djurgården på bortaplan. Och i en kvalserie kommer inte LHC att kunna rubba något annat lag i bäst av sju.

Tomma läktare - men spänningen kvarstår

Läktarna gapar nästan tomma. Och klubbarna vänder på varje krona för att inte riskera ekonomin. Men det går inte spara sig genom en lågkonjunktur för bottenlagen. Där har sparade kronor och "stimulanspaket" använts för att skapa en livlina till säkrare mark. Men överlag har ingen nödbroms eller livlina vänt något av bottenlagens färdriktning. Lagen står parkerade på en plats som innebär att faran är långt ifrån över. Eller i Linköpings fall har nog tåget gått - och kvalspel är näst intill oundvikligt.

Det är lätt att lida med lagen som står farligt nära ättestupan. Jag började gå på hockey ungefär när Skellefteå åkte ur Elitserien. Sedan följde en sexton år lång ökenvandring. År för år kastades man mellan hopp och förtvivlan. Men efter sexton år var den resan slut. Och ovissa kval är ett minne blott.

We're leaving together

Supporterhjärtat brinner hos många nu. Och alla vill se vad som händer i stormens öga ända fram tills sista matchens slutsignal. Det är tjusningen i idrotten. Ett mål kan för stunden kan vara skillnaden mellan himmel och helvete. Alla hockeyfans följer lagen till vägs ände av denna serie.

Det är nu lagen med sina fans kommer att påbörja resan som går åt olika håll. Glöm då inte Joey Tempest inledande fras, oavsett vilket väg ditt lag tar.

"We're leavin' together
But still it's farewell
And maybe we'll come back
To Earth, who can tell"

Joey

Joey Tempest: The Final Countdown - en symboliserande låt för denna tid

Bäckströms-blogg

Bild från Bildbyrån

Skellefteås 73-poäng - vilka lag har dom plus/minus mot ?

Skellefteå har elva matcher kvar att spela, mot elva olika lag. Mot Djurgården och Växjö väntar inga ytterligare möten i grundserien. I dessa åtta möten tog Skellefteå 18 poäng.

Av kommande elva matcher är fem hemmamatcher och sex bortamatcher. För att nyansera statistiken har jag tittar på utgången av tidigare matcher.

Statistiken utgår från tabellen 2021.02.15.

_____________________________________________________________________________________________________________

Skellefteås poängfördelning mot respektive motståndarlag tom. omgång 41.

_____________________________________________________________________________________________________________

Djurgården10
HV719
Växjö8
Frölunda7
Linköping6
Färjestad6
Luleå5
Brynäs5
Oskarshamn5
Malmö4
Örebro3
Rögle3
Leksand2
Totalt73

______________________________________________________________________________________________________________

- Skellefteå har plusstatistik mot 9 av 13 lag.

- Skellefteå har minusstatistik mot 4 av 13 lag

- Mot de lag fyra matcher spelats har Skellefteå 18/24 p

  _____________________________________________________________________________________________________________

  Hur ser poängfördelningen ut mot lag som Skellefteå:

  - Möter hemma i sista matchen ?

  - Möter borta i sista matchen?

  - Mot övriga fem i topp-sex?

  ______________________________________________________________________________________________________________

  Hemma:

  Hemmamatch kvar mot :

  Skellefteås poäng

  Brynäs5 av 9
  Luleå5 av 9
  Oskarshamn5 av 9
  Leksand2 av 9
  Malmö4 av 9
  Totalt21 av 45


  ____________________________________________________________________________________________________________

  - Mot dessa lag har Skellefteå tagit 21 av 54 poäng på 15 matcher

  - Poängsnittet mot lagen som Skellefteå möter hemma är 1,4

  - Mot Leksand och Malmö har Skellefteå bara 6 poäng på 6 matcher.

  ____________________________________________________________________________________________________________

  Bortamatch kvar motSkellefteås poäng:
  HV719 av 9
  Frölunda7 av 9
  Linköping6 av 9
  Färjestad6 av 9
  Rögle3 av 9
  Örebro


  Totalt
  3 av 9


  34 av 54

  ____________________________________________________________________________________________________________

  - Mot dessa sex lag har Skellefteå tagit 34 av 45 poäng på 15 matcher

  - Poängsnittet mot lagen som Skellefteå möter borta i sista matchen är 1,32

  - Skellefteå har negativ poängställning mot Rögle och Örebro

  ____________________________________________________________________________________________________________

  Topp - 6Skellefteås poäng
  Frölunda7 av 9
  Växjö (4 matcher)8 av 12
  Luleå5 av 9
  Rögle3 av 9
  Örebro3 av 9
  Totalt 26 av 48

  ____________________________________________________________________________________________________________

  - Mot dessa lag har Skellefteå tagit 26 av 48 poäng på 16 matcher

  - Poängsnittet mot övriga lag i snitt är 1,62

  - Skellefteå har positiv statistik mot 3/5 lag

  - Örebro och Rögle på bortaplan återstår - där Skellefteå har negativ ställning

  ____________________________________________________________________________________________________________

  Skellefteås statistik

  Skellefteås placering kommer i mångt och mycket att vara ett utfall av hur matcherna mot Rögle och Örebro faller ut.

  Mot övriga lag känner jag mig ganska övertygad om att Skellefteå kommer att spjärna emot. Och mot lag som Skellefteå tappat onödiga poäng mot som Oskarshamn, Malmö, Brynäs återstår en match hemma.

  Betydelsen av hemmamatch har kanske devalverats denna säsong. Men faktum kvarstår att 3 av 4 möten mot nuvarande lag inom topp-sex är på bortaplan. Poäng och prestige inför slutspelet står på spel. Det blir tuffa matcher.

  Jag gissar på att Skellefteå tar 99 poäng i slutserien och kommer att stå på en tredje plats när serien summeras.

  ____________________________________________________________________________________________________________   Bäckströms-blogg

   Bild från Bildbyrån

   Matchmatematik - vad säger tabellen om nuläget och slutläget?

   Så långt räcker Skellefteås fina form

   För Skellefteå återstår en fjärdedel av grundserien efter 40 matcher. Med en formsvit på 10 raka segrar och en femteplats i SHL är det intressant att kika på hur laget står sig mot föregående säsong.

   Förra året tog Skellefteå totalt 90 av 156 poäng motsvarande 1,73p/match. Skellefteå har laget nu tagit 70 av 120 poäng - motsvarande 1,75p/match. Skellefteå får med nuvarande snitt 91 av 156 poäng efter 52 omgångar.

   Hur långt räcker 91 poäng i SHL?

   Skellefteås 91 poäng skulle enligt SHL-tabellen ge en fjärdeplats i SHL:s grundserie de senaste tre säsongerna. Bättre än fyra har Skellefteå inte varit sedan segersviten med fyra raka segrar i grundserien 2013-2016. Och poängen har inte varit över 90 sedan säsongen 2015/2016.

   Om Skellefteå avslutar grundserien lika starkt kommer laget att göra sin bästa grundserie på många år. Men grundserien är en sak - slutspelet en annan.

   Topp sex - sitter säkert!

   Men även om publikstödet lyser med frånvaro lyser inte segrarna på hemmaplan med sin frånvaro.

   Faktum är att Skellefteå vunnit 15 av 21 matcher på hemmaplan och har 2 poäng/match. Hemmaplan spelar roll - och en framskjuten placering kanske inte ger extra klirr i kassan vid hemmamatcher.

   Inga onödiga bussresor tack

   Men en topp-6 placering innebär dels att laget inte behöver spela play-in.

   Play-in kan kosta mer än det smakar i tider där resorna (förutom Luleå) är långa och potentiellt dyra. Lag som spelar "onödiga bortamatcher" belastar ekonomin. Men det ger också fler timmar i buss och mindre kvalitetstid på isen.

   Vad väntar sista fjärdedelen ?

   För Skellefteås del väntar 5 matcher på hemmais och 7 bortamatcher innan serien är färdigspelad. Såsom laget spelar nu har jag svårt att något skulle få stoppa laget från en topp-6 placering i serien.

   Även spelet på bortaplan är bra. Där är laget femma i tabellen. Så det blåser medvind i laget - och laget kan överträffa förra årets slutpoäng.

   Hög tid för slutspel

   Men det bästa av allt är att vi får se laget i ett slutspel. Det här vid det här laget inte hänt sedan april 2019. Det är en ocean av tid i en hockeytokig stad - där slutspelet är en återkommande högtid. En höjdpunkt som kan lätta upp det senaste årets anstränga tider.

   Bäckströms-blogg

   Bild från Bildbyrån

   Jesper Fröden - en målskytt med imponerande effektivitet

   Jesper Frödens målfabrikation & svartgula toppnoteringar

   Jesper Fröden har aldrig varit en supertalang på den nivån att han spelat JVM, draftats, eller tidigt spelat i SHL. Men konsekvent har han flyttat fram sina positioner uppåt i seriesystemet. Från hockeygymnasiet i Huddinge, allsvenskt spel Södertälje och Solna AIK till SHL-spel i Skellefteå.

   I Skellefteå har Jesper tagit ett steg denna säsong som gör honom till en ledande SHL-spelare och landslagsman. Han toppar skytteligan i Skellefteå på nitton mål, och är på andra plats i SHL:s totala skytteliga. Han har lika många mål som Simon Ryfors i Rögle, men har en match mer spelad.

   Frågan jag ställer mig är två. Hur står sig hans siffror i jämförelse med övriga målskyttar i Skellefteå för säsongen 2010/2011 till 2019/2020? Vad är det som står ut med Frödens underliggande siffror?

   Topp-tre spelare med flest mål på en säsong är:

   1, Mikko Lehtonen – 30 mål 2010/2011

   2, Joakim Lindström - 28 mål - 2010/2011

   3, Oscar Möller – 27 mål 2013/2014

   Denna säsong har Jesper Fröden har spelat samtliga 38 matcher och på dessa gjort 19 mål. Det motsvarar ett snitt på 0.5mål/match. Utslaget på en hel säsong ger det en prognos på (52x0,5) 26 mål i grundserien.

   Med det skulle han bli den fjärde bästa bäst målskytten i Skellefteå under en enskild säsong om han bibehåller samma snitt under resten av grundserien, vilket är ett fullt rimligt antagande att han gör.

   Håller han ett högre snitt än 0,5 - låt oss säga 0,55 kommer han att kliva in på topp-tre listan med 28 mål.

   Lehtonen trettio mål – näst bäst i SHL sedan 2010/2011

   Med 30 mål vann Lehtonen SHL:s totala skytteliga säsongen 2010/2011. Finländaren skuggades samma säsong av Joakim Lindströms på en andra plats med 28 - mål Lindström vann poängligan med Lehtonen på andra plats i totalen. Noterbart är att endast Carl Söderberg med sina 31 fullträffar säsongen 2012/2013 gjort fler mål än Lehtonen på en säsong.

   Fröden skjuter långt ifrån mest – men effektivast

   Det som utmärker Fröden är framförallt hans effektivitet i avsluten. Förra säsongen gjorde han på mål på 15 procent av sina skott. Vilket är en riktigt bra siffra. I år har han redan skjutit ett skott mer än vad han gjorde under förra säsongen i Skellefteå.

   Till denna säsong har Fröden gått från mål på 15 procent av skotten till 24 % procent av skotten. Och trots att han skjutit 30 skott färre än Lindström och 35 mindre än Möller ligger han före de båda i skytteligan.

   Fröden skjuter sparsamt – men effektivt

   Om vi blickar tillbaka mot säsongen 2010/2011 där Mikko Lehtonen noterades för 30 mål är en sak slående. Han sköt hela 220 skott på mål – vilket var med stor marginal överlägset mest i SHL den säsongen. Ändå gjorde han ”bara” mål på tretton procent av sina skott.

   Frödens effektivitet i avsluten är med andra ord inte långt ifrån det dubbla än vad Lehtonen hade under sin säsong där han vann hela SHL:s skytteliga.

   Vad utmärker Jesper Fröden i SHL 2020/2021?

   Jesper har gjort flest mål i SHL tillsammans med Simon Ryfors. Men ingen av de två har en framskjuten placering i tabellen över spelare med flest skott på mål. Flest skott på mål har Emil Pettersson med 136 skott. Först på plats tjugoåtta finns Jesper Fröden med sjuttioåtta skott. Simon Ryfors finns på plats trettiofyra med sina 75 skott.

   En placering inom topp 25 över antalet skott på mål är därför ingen förutsättning för att kunna toppa skytteligan.

   SHL:s bästa avslutare i special teams?

   Fröden är en nyckelspelare till ett bara numerärt överläge för Skellefteå. Han har näst mest istid av alla i numerärt överläge efter Joakim Lindström. Han toppar hela SHL:s skytteliga sett till spelet i Power-play med sina 10 mål. Hans har skjutit 23 kott med en man mer på banan och på dessa gjort 10 mål. Vilket ger en skotteffektivitet på 43 procent. Endast Jonathan Berggren har bättre effektivitet med sina 45 % där fem av elva skott resulterat i mål.

   Två box-play mål

   Om vi skulle se på spelet i numerärt underläge återfinner vi även Jesper Fröden i topp. Han har totalt gjort två mål i spelet med en man mindre. Ingen i SHL har gjort fler mål i box-play ännu. Ytterligare fem spelare har gjort två mål i numerärt underläge. Men Jesper Fröden har minst speltid i box-play av samtliga tvåmålsskyttar.

   Spelet fem-mot fem är också starkt

   Jesper Fröden toppar skytteligan i spelet med en man mer på banan och med en man mindre. Men han står sig även starkt i spelet med lika manskap. I spelet med lika manskap har han en delad andraplats med Rickard Hugg där båda har sju mål vardera. Han har fjärde bästa Corsi i laget. Och han har bäst +/- av alla forwards i laget. Endast Adam Wilsby och Oscar Nilsson har bättre +/- statistik overall.

   Jesper Fröden - en komplett forward och Forsells bästa värvning

   I summeringen är det bara att konstatera att Fröden är en komplett forward. Han är hypervass i spelet med en man mer. Har väldigt bra effektivitet i Power-play. Han producerar även många mål i spelet med lika manskap, och han kan checka till sig mål i spel med en man mindre. Och han har bra underliggande plus-minus statistik och bra siffror i Corsin.

   Jesper är den bästa forwarden Erik Forsell har värvat till klubben. Hatten av för Jesper och det blir intressant och se var i skytteligan han kommer att placera sig efter 52 omgångar. Han kommer att sälla sig till skaran som gjort tjugo mål eller mer denna period - och kanske kan han slå sig in på topp-tre om han och laget fortsätter visa nuvarande målform. Förhoppingsvis kommer fler mål mot Luleå i afton.

   Skyttekungar i Skellefteå från 2010/2011

   2019/2020: Oscar Möller 20 mål

   2018/2019: Oscar Möller 19 mål

   2017/2018: Oscar Möller/Pär Lindholm 18 mål

   2016/2017: Joakim Lindström 18 mål

   2015/2016: Andrew Calof 19 mål

   2014/2015: Janne Pesonen/Andrew Calof 16 mål

   2013/2014: Oscar Möller 27 mål

   2012/2013: Bud Holloway 20 mål

   2011/2012: Bud Holloway 21 mål

   2010/2011: Mikko Lehtonen 30 mål

   Mikkolehtinen

   Lehtonen toppar statistiken med 30 mål

   Bäckströms-blogg

   Bild från Bildbyrån

   Elitidrottens osynliga psykologi – när det osynliga blir uppenbart

   Psykologi och idrotten går hand i hand

   Människans psykologi är den vitala livsnerven som formar hockey till en känslomässig berg- och dalbana. Den har obarmhärtiga krafter på gott och ont.

   Oavsett om du står som sista utpost i ett landslag där en förlupen puck saktar rullar in i mål, som fallet med Tommy Salo. Eller är en importspelare som i Skellefteå trampat vatten i trettiotre omgångar men direkt gör två poäng för Linköping. Psykologin blir också uppenbar I SHL-matcher mellan Luleå och Skellefteå. När Skellefteå spelar borta mot Luleå slutar det nästan alltid med en vinst. Helt i strid med odds som inte helt kan fånga in den psykologiska faktorn i styrkeförhållandet, som förbättrar Skellefteå vinstchanser.

   En puck som förändrar en livshistoria

   Igår kom domen mot Tommy Salo. Han dömdes för grovt rattfylleri. Salo är en spelare som fört Sverige till VM-guld och OS-guld. Tommy har varit skillnad mellan succé och besvikelser, och sett båda sidornas ytterligheter. Mellan den förlupna pucken i Salt Lake City och ett grovt rattfylleri har psykologin skapat en tydlig skiljelinje mellan det som varit och det som är fortsättningen på Salos livshistoria. Han har själv berättat hur efterspelet till matchen mot Vitryssland fortfarande är ett sår i själen som aldrig riktigt läker.

   Salo är ett extremfall

   Vad som skett om Salo tagit den pucken kommer vi aldrig få veta – det enda vi kan se är vad som hände efter hans misstag fick bli symbolen för vad som tillskrevs vara ett svek mot nationen. Psykologin som format historien om honom är ett levande exempel på hur psykologi ständigt nästlar sig och lever sitt eget liv i elitidrotten. Ibland i perfekt harmoni med prestationen. Ibland i ständig brist på samklang med individen – och den börjar leva sitt eget liv.

   Salo är extremfall – där ett misstag fick proportioner för honom som allvarligt förföljt honom. Frågan om vägen till en fängelsedom i Västerås började med en förlupen puck i Salt Lake City?

   Morley - från iskall till glödhet

   Från Kanada kom Tyler Morley till Skellefteå med höga förväntningar på både sig själv – och från omgivningen. Han förväntades bli en producerande spelare. Men istället blev han en i raden av importspelare som fått packa väskan innan kontraktet löpt ut. Prestationen var för dålig. GM Erik Forssell uttryckte att det syns att han saknar självförtroende.

   Nästa destination blev Linköping. Redan efter en period har gjort mål. Ny miljö – nytt lag och en nystart som får en succéstart. Återigen idrottspsykologins snabba kast mellan flopp i Skellefteå och kanonvärvning i Linköping. Kan en nystart med ökat förtroende i ett bottenlag visa en helt ny spelare i dagens ljus?

   Fördel Skellefteå i Coop Arena

   På de sista nio matcherna mellan Luleå och Skellefteå och bortalaget segrar i åtta av de nio senaste mötena. Den som såg matchen såg ett Luleå som sopade banan med Skellefteå i hela den första perioden. Arvid Lundberg beskriver insatsen som hemsk.

   Sedan byter Skellefteå skepnad och gör en helt annan prestation period två och tre. Det psykologiska stödet av att ha 0–0 i pausen gör att laget är med i matchen. Och vetenskapen av en urstark bortafacit bidrar till att Skellefteå kan vända matchen. Från utklassade i första perioden till vinnare på straffar. Ren idrottspsykologi i sin ädlaste form – där en match byter skepnad och ett utspelat lag kan vända till vinst.

   Snabba kast när psykologin blir uppenbar


   Poängen med denna krönika var att med tre nedslag i veckans nyheter belysa det som är uppenbart, men aldrig mätbart. I tidevarvet går det fort för en individ, eller ett lag att med en psykologisk förklaringsfaktor skifta färg.

   Från guldmålvakt till en svikare. En misslyckad värvning får en ny chans och går från en dålig investering för Skellefteå AIK till en bra investering för LHC. Självförtroendet stiger när han gör 1+1 i sin debutmatch för. Men det finns även på den kollektiva nivån. Ett Luleå som trots hemmaplan och förhandsfavoriter återigen få se sig besegrade på hemmaplan. Psykologin gör idrottens värld kittlande och obarmhärtig. Med oförutsägbarhet skapas vinnare och förlorare, toppar och floppar. Människors livshistoria tar en annan väg och skrivs om, på gott och ont.