Så gick det för spelarna som lämnade Skellefteå 2019/2020

Bild från Bildbyrån

Så gick det för spelarna som lämnade Skellefteå 2019/2020

Totalt tolv spelare lämnade Skellefteå under eller efter säsongen 2019/2020. Tio av dom har spelat hockey under denna säsong som pågår. Så här ser deras facit ut i skrivande stund i deras nya klubbar:

Adam Pettersson (Brynäs IF) 9 matcher – 2 poäng.

Flytten till Gävle skulle ge Adam en ny chans i en ny omgivning. Men Brynäs säsong har gått konsekvent i moll och laget parkerar sist i tabellen. Adam har på grund av skador (och spelschemat) endast spelat nio matcher, hans första mål och assist kom nu i den senaste matchen mot Malmö. Adam matchades i förstafemman som center. En tuff andra halva av serien väntar för Brynäs. Förhoppningsvis får Adam hålla sig skadefri resterande del av året och bli en viktig spelare som Brynäs kan ge mycket speltid i den komman perioden av späckat spelschema.

Albin Eriksson (Färjestad BK) 21 matcher – 3 poäng.

Efter en succéstart med 16 p som junior under redan under sin andra SHL-säsongen har det sedan gått betydligt sämre för honom. Efter sjutton mållösa matcher lämnade han Skellefteå för Färjestad. I Färjestad har det inte lossnat för den storväxte rightaren. Eriksson har efter mer än trettio matcher inte gjort ett SHL-mål i Färjestad. Och han inte fått särskilt mycket speltid i FBK där han spelar sex minuter per match i snitt. Albin behöver mer speltid än så för att inte karriären ska stagnera.

Anton Holm (Solna AIK) 14 matcher – 8 poäng

Holm kom in sent under förra säsongen som en breddvärvning. Under sin tid i laget lämnade han inga större avtryck. Det blev två assist på femton matcher i sitt CV. Han återvände sedan till Solna AIK där På fjorton matcher gjort åtta poäng vilket är klart under den nivå han producerat under sina tre föregående säsonger i allsvenskan.

Filip Berglund (Linköping HC) 11 matcher – 3 poäng

Med en stark säsong i ryggen från både honom själv och laget var jag väldigt förvånad över att Filip bytte Skellefteå till förmån för Linköping. Om det var miljöombytet som lockade, ett saftigt avtal, eller löftet om en större roll är oskrivet. Han har haft stort förtroende hos tränaren med en speltid på över 20 minuter/match. Poängmässigt har tre poäng kommit från hans klubba hittills. Men efter elva matcher skadade sig Filip. Med ett Linköping som dansar runt kvalstrecket, och med ett färskt NHL-kontrakt är långtidsskadad det sista jag tror Filip vill vara.

Jonathan Pudas (Jokerit) 27 matcher – 8 poäng

Symbiosen mellan Pudas – laget – och fansen väste sig bara starkare och starkare under förra året. Med hans starka prestationer på isen och ärliga framtoning i med och motgång blev han en ledande spelare och en stark profil. Efter trettiosex poäng förra säsongen valde Pudas att flytta till Jokerit för spel i KHL där poängen än så länge är färre. Pudas har ett tvåårskontrakt, men kommer med all sannolikhet att vara en spelare Skellefteå vill få tillbaka i laget alla dagar i veckan.

Mantas Armalis (Djurgården) 14 matcher – 92,67 % (2.27 mål/match)

Armalis hade en tuff säsong i Skellefteå, han inledde säsongen med rehab. När han var tillbaka på isen fick han inte spelet att stämma, och samtidigt spelade Gustav Lindvall sitt livs hockey mellan stolparna. Armalis fick allt mindre speltid och valde efter året att skriva på för Djurgården. Där har Armalis haft en riktigt bra säsong hittills och endast två målvakter har släppt in mindre mål per match i skrivande stund. Kul för Mantas att studs tillbaka efter den mediokra fjolårssäsongen.

Robin Alvarez (Frölunda) 24 matcher – 11 poäng

Alvarez gjorde sin bästa SHL-säsong hittills under andra året i Skellefteå. Han var precis som övriga laget väldigt bra efter jul. Inte minst återfinns hattricket borta mot Brynäs på näthinnan. Kontraktsförhandlingarna med Skellefteå strandade, och Alvarez skrev sent på för Frölunda som fick honom till ett pris som säkerligen hade varit högre om inte pandemin präglade klubbarnas ekonomi och devalverade Robins förhandlingsutrymme. Väl i Frölunda har Robin fått en bra start, han har producerat och Frölunda toppar en haltande SHL - tabell. Frölunda har gjort ett kap i Robin som mycket väl kan få spela om sm-guldet till våren!

Oskar Östlund (Dornbiner EG) 15 matcher – 90,5 % (2,58 mål/match)

Oskars tid i Skellefteå blev inte lyckosam, efter en dålig start vände det aldrig åt rätt håll. Och han lämnade klubben i förtid för spel i Tyskland. Efter flytten till Tyskland finns han nu i Dornbiner Österrike där han har bättre siffror än den statistik han hade i Skellefteå.

Patrik Noren (Leksand IF) 25 matcher – 1 poäng

Precis som Armalis inledde Noren sin säsong på skadelistan. Sen fick Patrik oftast spelade 6–7 back. Han gjorde sin roll bra, men han kom inte att stiga i hierarkin. Steget tillbaka till Dalarna blev naturligt och Patrik återvände till Leksand där han spelade mellan åren 2008–2012 och 2016–2018 innan avstickaren till Skellefteå. Där har han fått mer speltid i ett Leksand som än så länge gör en mycket bättre säsong än den föregående, och Patrik har spelat alla Leksands matcher med 18.58 min/match.

Pontus Wideström (Färjestad BK) 26 matcher – 3 poäng

Pontus kom inte till sin rätt i Skellefteå och lämnade efter litet mindre än halva grundserien efter att istiden legat på ett sluttande plan länge. Tiden i Färjestad har blivit ungefär som den i Skellefteå, även om Wideström inte är en offensiv spelare har han efter 50 matcher i FBK ännu inte noterats för ett mål. Men han är ordinarie i laget, och har spelat 26 matcher med tre poäng som facit.

Tom Pyatt (klubblös)

Tom Pyatt kom som importspelare och tilltänkt toppcenter. Men Pyatt blev varken flipp eller flopp, och han blev inte kvar säsongen ut i Skellefteå. Skellefteå fick en bra deal med SC Rappareswil och Pyatt lämnade laget i februari. Han var helt okej som en bra tvåvägscenter. Men han blev inte en ledande offensiv center som jag förmodar Forssell värvade honom som. Inför denna säsong har inte han inte spelat i någon klubb, om han har lagt skridskorna på hyllan eller fortfarande letar en klubb låter jag vara osagt. Med tanke på att han är 33 år gammal och redan spelat ihop sparkapitalet lutar väl mycket åt de förstnämnda.

Toni Kallela (pensionerad)

Finländaren kom ungefär samtidigt som Pyatt lämnade laget. Kallela han dock bara göra elva matcher och tre poäng innan säsongen tog slut. Så någon större användning av pengarna som investerades i honom fick Skellefteå aldrig. Skellefteå blev också Tonis sista klubb. I november meddelade Kallela att karriären var över.