Skellefteås GM ger sin syn på denna säsong:
Fredagsintervju med Forsell

Bild från Bildbyrån

Fredagsintervju med Forsell

Jag ringer upp Erik Forssell på fredag förmiddag. Det är dagen efter laget tagit en fin skalp mot Frölunda. En hemmaseger med klara 5–1 gav tre välbehövliga poäng och en skjuts uppåt i en jämna tabell. Med segern klättrar Skellefteå två placeringar upp från nionde till sjundeplats. Toppkvartetten i tabellen börjar tydligt utkristallisera sig. Dit får Skellefteå svårt att nå.

Utkristalliserar sig gör även en kvartett av lag som med allt av att döma blir inblandande i bottenstriden snarare än guldstriden. Kvällens motståndare Brynäs värderade placering är svår eftersom de har minst fem matcher mindre spelade än konkurrenterna runt strecket. Men åter till Erik…

Först av allt Erik – vad säger du spontant om matchen igår?

Jag tycker vi gör en bra match. Först och främst för att vi naturligtvis vann, sen tycker jag att vi klarade av att spela i ett högt tempo som det ofta blir mot Frölunda. Och jag tycker även att vi visade att vi klarar av att hålla en jämn nivå över 60 minuter – och att vi var effektiva. Många matcher där vi haft spelövertag har vi inte lyckats förvalta våra målchanser. Och som du säger är det viktigt att vi tar poäng på hemmaplan (främst) mot lag som har en bättre tabellplacering för att vi själva ska kunna klättra uppåt i tabellplaceringen, så är det.

Hur viktigt är det att i ett skede där man står i ett detta skede där en vinst betyder att man hakar på i fighten om att bli ett lag på den övre halvan av tabellen, men en förlust skulle ge laget tappa poäng mot dom övriga lagen?

Ja, det klart det kan ge en förstärkande positiv känsla för laget med en sådan här seger. Men tidigare har vi inte lyckats förvalta en sådan här seger med att följa upp den med en bra prestation. Så det är svårt att säga just nu vad den här segern betyder för laget och känslan.

Laget är nu sjua i tabellen – och förra året slutade laget på en fjärde plats. Hur går dina tankar kring det och hur prestationerna varit när två tredjedelar av säsongen har spelats?

Ja naturligtvis siktar vi uppåt, men vi har inte varit tillräckligt jämna i våra prestationer. Ett antal matcher tycker jag vi har varit med men inte lyckas skapa målchanser av det spelövertag vi haft, eller lyckas förvalta de målchanserna vi skapat. Det har varit för ineffektivt. Under oktober-november tycker jag vi hade en bra trend i spelet, men att vi sedan under december tappade vi det och gick tillbaka lite.

Förhoppningsvis kan vi vrida tillbaka det nu. Nu har vi full en trupp och kan använda alla spelare. Jag tycker vi har alla förutsättningar att få till ett bra tryck i gruppen och ge oss själva möjligheten att göra bättre prestationer och nå en högre tabellplacering.

Om vi ser på det individuella planet – hur tycker du utfallet är på dina nyförvärv till denna säsong?

Ja, om vi ska ta det bakifrån så Arvid Söderblom i mål tycker vi har varit bra, det är hans första säsong i SHL. Det syns att han är driven och att han vill bli bättre. Sen har vi Oscar Nilsson han är trygg spelet med puck, han är bekväm även när han sätts under press. Och det är en karaktär som driver på i omklädningsrummet. Så han har varit bra tycker jag.

Jonathan Johnsson – han kommer från en rekordsäsong i allsvenskan – hur har han har acklimatiserat sig i laget och i SHL ?

Ja, SHL är ju ett snäpp upp i tempo, men det är också ett stort snäpp upp i omställningen av den träningsmängd som han kanske varit van vid. Men det syns att han är snabb i tanken och han lever mycket på det. Men generellt i föreningen har det kommit in många spelare som haft en utveckling likt den Johnsson har nu. Det är under andra året som resultaten av en ändrad fysträning ofta kan komma. Ibland ger den en hävstångseffekt som visar sig direkt. Det är lite olika. I Jesper Fröden fick vi allt på samma gång, kanske inte allt men nästan.

Hur ska man se på omställningen för en offensiv spelare som var en del av ett dominant Modo och som spelade i en ledande position – jämfört med att komma till SHL och vara i ett lag som inte vinner så gott som alla matcher?

Även om Jonathan varit med på hög nivå länge så blir det en omställning. För det är klart det påverkar som du säger. Att vara så bra som Modo var förra säsongen är ju kanske inte riktigt normen för hur en mer normal säsong ser ut.

Tyler Morley – hur ser dialogen ut med honom?

Han är en spelare med högra krav på sig själv, och han kom ju från en kanonsäsong i finska ligan. Men han har inte alls fått samma utdelning hos oss. Det syns att hans självförtroende är påverkat. Och självförtroendet påverkar mycket för en offensiv spelare.

Letar ni en lösning för honom – eller siktar han på att slutföra säsongen här? Många spelare i hans situation brukar ofta försöka får till ett miljöombyte?

Tyler är professionell och jobbar för laget, även om hans istid. Som det ser ut nu så kommer han att vara kvar i laget säsongen ut, absolut.

Och vi istället ser på spelare som har utgående kontrakt – jag tänker i första hand på backtrion Lundberg, Burström, Granberg – alla tre är spelare som varit länge i klubben men sitter utan kontrakt till nästa år - hur går dialogen med dom? Och Melkers framtid?

Ja, vi har valt att vara lite kyliga i den situationen med Melker för att få veta mer om den ekonomiska situationen och hur framtiden ser ut. Självklart är det en spelare vi vill ha laget. Min uppfattning är att Melker gillar Skellefteå och att spela här. Men i hockeyvärlden kan som vanligt mycket hända. Och vad mer Melkers tankar och avsikter är får nog han själv lägga ut texten för så det inte är mina ord.

Finns det någon spelare som ni aktivt förhandlar med?

I år med dom speciella förutsättningarna som är denna säsong är vi lite senare än vanligt i cykeln mellan kontraktsförhandlingarna. Det är den ekonomiska situationen som styr det. Vi har själva valt det. Det finns samtal med spelarna och med agenterna, men inte så att det är kontraktsförhandlingarna. Vissa spelare kan vi signa lite tidigare beroende på deras profil, andra kanske vi väntar lite längre med. Men spelare som vi redan har i laget är ju spelare som vi redan har i laget har vi ju en bra bild på. Men det är väl osäkerheten överlag som gör att vi är avvaktande.

Är det denna försening något ni upplever på marknaden i sin helhet? Ligger planeringen för att spela med publik nästa säsong, eller vad är den aktuella prognosen?

Ja, hela spelarmarknaden är osäker just nu. Allt med ekonomi och Covid – gör att det är svårt att veta var det tar vägen. Det finns många möjliga utfall för nästa säsong och just nu vet vi inte. Det kan bli en till säsong som den vi har nu. Det kan bli en fullt normal säsong. Den ekonomiska situationen som följer av detta gör att det är svårt att planera, eftersom det kan bli så många olika utfall.

Men viktigt att Wilsby förlängde sitt kontrakt – kan tänka mig att han hade fler erbjudanden…

Ja, det borde han ha haft. Men han har varit tydlig att han vill vara kvar och att han vill bidra till laget. Det är kul att han vill vara kvar. Det är det vi behöver för att kunna vara med och tävla om guld, och det visar på att vi har en bra juniorverksamhet. Adam har tagit fler kliv under denna säsong och det är kul att se.

Både J-20 och J-18 är stängda för spel – hur påverkar det möjligheten till att upprätthålla spelare underifrån redo för att kunna spela i a-laget. Tänker som på nu när Lindvall är borta och så har juniormålvakten inte spelat på länge osv...

Ja, vi har ju lånat ut ett par spelare som får matchtid i andra lag. Det är klart det inte är en lätt situation att komma in i. Men det är nog mest att acceptera att situationen är som den är och gilla läget som vi befinner oss i just nu. Så det är inga konstigheter med det.

Då för vi hoppas på spel med publik och viktiga publikintäkter till nästa säsong, tack Erik!

Dela inlägg

Kommentera blogginlägget