Elitidrottens osynliga psykologi – när det osynliga blir uppenbart

Bild från Bildbyrån

Elitidrottens osynliga psykologi – när det osynliga blir uppenbart

Psykologi och idrotten går hand i hand

Människans psykologi är den vitala livsnerven som formar hockey till en känslomässig berg- och dalbana. Den har obarmhärtiga krafter på gott och ont.

Oavsett om du står som sista utpost i ett landslag där en förlupen puck saktar rullar in i mål, som fallet med Tommy Salo. Eller är en importspelare som i Skellefteå trampat vatten i trettiotre omgångar men direkt gör två poäng för Linköping. Psykologin blir också uppenbar I SHL-matcher mellan Luleå och Skellefteå. När Skellefteå spelar borta mot Luleå slutar det nästan alltid med en vinst. Helt i strid med odds som inte helt kan fånga in den psykologiska faktorn i styrkeförhållandet, som förbättrar Skellefteå vinstchanser.

En puck som förändrar en livshistoria

Igår kom domen mot Tommy Salo. Han dömdes för grovt rattfylleri. Salo är en spelare som fört Sverige till VM-guld och OS-guld. Tommy har varit skillnad mellan succé och besvikelser, och sett båda sidornas ytterligheter. Mellan den förlupna pucken i Salt Lake City och ett grovt rattfylleri har psykologin skapat en tydlig skiljelinje mellan det som varit och det som är fortsättningen på Salos livshistoria. Han har själv berättat hur efterspelet till matchen mot Vitryssland fortfarande är ett sår i själen som aldrig riktigt läker.

Salo är ett extremfall

Vad som skett om Salo tagit den pucken kommer vi aldrig få veta – det enda vi kan se är vad som hände efter hans misstag fick bli symbolen för vad som tillskrevs vara ett svek mot nationen. Psykologin som format historien om honom är ett levande exempel på hur psykologi ständigt nästlar sig och lever sitt eget liv i elitidrotten. Ibland i perfekt harmoni med prestationen. Ibland i ständig brist på samklang med individen – och den börjar leva sitt eget liv.

Salo är extremfall – där ett misstag fick proportioner för honom som allvarligt förföljt honom. Frågan om vägen till en fängelsedom i Västerås började med en förlupen puck i Salt Lake City?

Morley - från iskall till glödhet

Från Kanada kom Tyler Morley till Skellefteå med höga förväntningar på både sig själv – och från omgivningen. Han förväntades bli en producerande spelare. Men istället blev han en i raden av importspelare som fått packa väskan innan kontraktet löpt ut. Prestationen var för dålig. GM Erik Forssell uttryckte att det syns att han saknar självförtroende.

Nästa destination blev Linköping. Redan efter en period har gjort mål. Ny miljö – nytt lag och en nystart som får en succéstart. Återigen idrottspsykologins snabba kast mellan flopp i Skellefteå och kanonvärvning i Linköping. Kan en nystart med ökat förtroende i ett bottenlag visa en helt ny spelare i dagens ljus?

Fördel Skellefteå i Coop Arena

På de sista nio matcherna mellan Luleå och Skellefteå och bortalaget segrar i åtta av de nio senaste mötena. Den som såg matchen såg ett Luleå som sopade banan med Skellefteå i hela den första perioden. Arvid Lundberg beskriver insatsen som hemsk.

Sedan byter Skellefteå skepnad och gör en helt annan prestation period två och tre. Det psykologiska stödet av att ha 0–0 i pausen gör att laget är med i matchen. Och vetenskapen av en urstark bortafacit bidrar till att Skellefteå kan vända matchen. Från utklassade i första perioden till vinnare på straffar. Ren idrottspsykologi i sin ädlaste form – där en match byter skepnad och ett utspelat lag kan vända till vinst.

Snabba kast när psykologin blir uppenbar


Poängen med denna krönika var att med tre nedslag i veckans nyheter belysa det som är uppenbart, men aldrig mätbart. I tidevarvet går det fort för en individ, eller ett lag att med en psykologisk förklaringsfaktor skifta färg.

Från guldmålvakt till en svikare. En misslyckad värvning får en ny chans och går från en dålig investering för Skellefteå AIK till en bra investering för LHC. Självförtroendet stiger när han gör 1+1 i sin debutmatch för. Men det finns även på den kollektiva nivån. Ett Luleå som trots hemmaplan och förhandsfavoriter återigen få se sig besegrade på hemmaplan. Psykologin gör idrottens värld kittlande och obarmhärtig. Med oförutsägbarhet skapas vinnare och förlorare, toppar och floppar. Människors livshistoria tar en annan väg och skrivs om, på gott och ont.